När butiksföreståndaren Ann-Louise Schüberg Dellevik och handelsföreningens ordförande Sören Larsson blåser upp firarballonger är det för att hylla en i högsta grad pigg 70-åring.
För i takt med att många livsmedelsbutiker på landsbygden genom åren tvingats slå igen har Närbodi gått åt andra hållet, omsättningen bara ökar, just nu 16 miljoner kronor.
– Vi har en trogen kundkrets, folk i bygden ställer upp för affären, säger Ann-Louise.
Många butiker tycks annars konkurreras ut av den storskaliga handeln i exempelvis Visby eller Hemse?
– Nej, här är det nästan tvärt om, folk handlar inte i stan utan väntar till de kommer hem.
Den 15 mars 1949, för på dagen 70 år sedan, slogs dörrarna upp till en affär i handelsföreningens regi och med Vilhelm Pettersson som föreståndare. Föreningen grundades sedan tidigare handlaren John Gustafsson avlidit 1947, sockenborna gick då samman och satsade pengar för att kunna behålla en affär.
Det är en anda som lever kvar än i dag, säger Sören Larsson:
– Vi vill något här i bygden så gör vi det tillsammans, vi månar om varandra för att vi själva ska må bra, säger han.
1963 stod den nybyggda affärsbyggnaden färdig och verksamheten kunde – även det på datumet 15 mars – flyttas in från huset intill. Butiken var då den första på Gotlands landsbygd med självbetjäning.
I boken ”När och närkar” beskrivs butiken så här: ”I detta skick finns nu här i När en välsorterad och utrustad landhandel som knappast någonstans på Gotlands landsbygd”.
Från dessa tider finns en rad svartvita fotografier som visas under jubileumsdagarna.
Men då var då och nu är nu och i samtiden lever handelsföreningen alltjämt gott. De tillhör Ica men har vågat gå sina egna vägar. Som vid utbyggnaden för tre år sedan.
Sören Larsson berättar:
– Vi köpte grannfastigheten, rev huset där, byggde ut 120 kvadratmeter, fick större butiksyta och anpassat varuintag och dessutom en större parkering, Ica var från början inte helt nöjda och hade andra åsikter, men vi gjorde som vi ville och följde vår idé.
I dag framhålls fyramiljonersatsningen istället som ett gott exempel.
Ann-Louise Schüberg Dellevi har arbetat i butiken ”alltid”, hon anställdes 1976 och har de senaste 20 åren varit föreståndare. Det finns också tre helårsanställda plus utökad personalstyrka om sommaren.
– Vi är måna om att ta folk från bygden, många ungdomar får sitt första sommarjobb här, berättar hon.
I butiken finns allt som behövs (som chips, ballonger, kaffe, grädde, kakor och serpentiner = 70-årsfirandeattiraljer), sortimentet överensstämmer med Icas centrala krav.
Den fasta kundkretsen uppgår till, uppskattar de, runt 1000 personer, dessa kommer främst från Lau, När och Burs. Om sommaren ökar befolkningen i området som på så många andra platser på ön.
Vilken är storsäljaren här i butiken, Ann-Louise?
– Kassar, skulle jag säga. Väldigt många köper med sig en kasse. Och kattmat. Men mjölken, den är nog på väg ner, säger hon utan att i stunden kuna vidimera fakta, en fingertoppskänsla bara.
Karl-Gustav Hägg är 90 år och har handlat allt han behöver i Närbodi i alla år. Senast han var i Visby var i november, då på grund av lasarettsbesök.
– Jag var inte inne i någon affär, jag, nej, skrockar han.
Den här dagen har han plockat bröd, mimosasallad och mandariner i vagnen och mer ska det bli innan rundan är klar.
– Det är så bra här, här finns allt och man vet var sakerna står!
På dagen i dag fyller alltså butiken 70 år. I morgon, lördag, firas detta med kaffikalas för hugade kunder.
– Och så firar vi nog fram i sommar också, vi är inte sena att ställa till kalas, säger Sören Larsson.