Vision: Rum insprängda i berget i Bunge

Ellinor Eklund har en vision i sitt examensarbete inom arkitektur: rum för övernattning insprängda i berget vid kalkbrottet Bunge Stucks.

Utsikten över kalkbrotten

Utsikten över kalkbrotten

Foto:

Arkitektur2018-07-02 06:00

Kalkbrottet ligger mitt i det område på norra Gotland där Bästeträsks nationalpark är under projektering. Ett hål i marken med som högst 20 meter höga kanter där människan satt sina avtryck.

Ellinor Eklund har utgått från det i sitt examensarbete som masterstudent på KTH i Stockholm:

– Jag har velat värdera kalkbrottet utan hierarki, som en plats väl värd att besöka, säger hon.

Ellinor Eklund är född och uppvuxen på Gotland men lämnade ön efter gymnasiet. Mestadels har hon ägnat sig åt scenografi och kostym inom teaterns och filmens värld, men påbörjade därefter fem års arkitektstudier.

Under sitt 100 dagar långa masterprojekt valde hon att vända hem till Gotland med sin vision, ett projekt som säger något om vår samtid.

– Det material som bryts där hamnar i urbana miljöer, det är sådant vi sällan tänker på. Det är från stenbrott som de vi har på Gotland miljonprogrammet kommer, säger hon.

Miljonprogrammet var det program för bostadsbyggande som beslutades i Sveriges riksdag 1964 och som innebar att en miljon lägenheter skulle byggas runt om i Sverige under de följande tio åren. På Gotland är Gråbo ett av dessa områden.

Ellinor Eklunds vision handlar dock om en helt annan typ av bygge. Tre plan där entrén ligger i marknivå och de 32 små rummen är fördelade på två ”minusplan”, samtliga har fönster ut mot brottet.

Mycket glas och stål som referens mot kalkstenen som skapats genom geologiska processer under oändlig tid.

Ellinor vill, säger hon, skapa en plats där ljuset och naturen runt om blir en upplevelse i sig men som också berättar historien om en konflikt som i många stycken delat det gotländska samhället.

– Man ska kunna bo i rummen och se vattnet som sipprar ut genom bergväggen på sikt fylla brottet, vilket kan ta tio upp till 30 år, säger hon.

Kommer ditt projekt någonsin att bli verklighet, tror du?

– Jag vet inte...det är ju som sagt ett teoretiskt examensprojekt, men jag skulle vilja att det görs något bra av landskapet.

Av den sten som skulle behöva skäras loss ur berget för detta hotell skulle i förlängningen kunna användas, tänker hon sig, till att uppföra någon slags besökscenter.

– Det är viktigt att gå varligt fram, men att bygga i brotten är samtidigt att föra berättelsen om vår tid in i framtiden, säger hon.

Under arbetet har Ellinor Eklund varit i kontakt med såväl SMA Mineral och länsstyrelsen och Region Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om