Ismannen Ötzi hittades för 27 år sedan – nu har hans sista måltid analyserats. Han åt en väldigt fettrik måltid innan han gick mot sin död, för drygt 5 300 år sedan. Han sköts med en pil i ryggen och många spekulerar kring att det handlar om världens äldsta olösta mord.
Den sista måltiden bestod av torkat eller rått kött från stenbock eller kronhjort. Spannmål som enkornsvete var också en del av måltiden.
– Det var inte vad man åt på Gotland. Fisk, säl och fågel med bär, rötter och svamp var mer sådand människorna åt här. När det inte fanns något handelsutbyte så fick de som bodde här äta vad som fanns lokalt, säger Johan Nordberg, arkeolog vid Gotlands museum.
Många minns att stenåldersdieten var en populär mattrend för en tid sedan, ur en arkeologs perspektiv – knappt ett ögonblick sedan.
– Tänker man sig att människan har utvecklats under 100 000 år och aldrig ätit raffinerat socker eller brödsäd, så är stenåldersdieten en vettig tanke, säger Johan Nordberg.
Nu när den berömde Ötzis sista måltid blivit känd, så kunde kanske ingredienserna inspirera restaurangen på muséet. Men det är inte ett koncept arkeologen tror på.
– Jag tror de flesta är väldigt förtjusta i vår tids mat.
Inget tyder på att mänskligheten är i närheten av att uppfinna en tidsmaskin. Skulle det mot förmodan ske, så hade dagens gotlänningar inte känt igen sig på ön om de rest till stenåldern.
– Vattnet stod tolv meter högre. Stora delar av Sudret, östra Gotland och Fårö låg alltså under vattenytan. Det var också ett helt annat landskap, med med fler våtmarker och vattenvägar, säger Johan Nordberg.
Under Stora torget i Visby ligger en begravningsplats från Stenåldern. Arkeologerna vet att stenålderns gotlänningar begravde sina döda vid havet, men att de sannolikt bodde permanent längre inåt land. Var de bodde är ännu ett mysterium.
Tiden mellan 7 400 och 1 800 före kristus kallas allmänt stenåldern.