Gemenskap och företagande gav vinsten

"Det är vi värda" jublar Margareta Ahlqvist på skoltrappen. Hon lovar att firandet börjar redan på nyårsdagen. För titeln Årets socken är något som Fröjelborna är stolta över.

Blomstrande. Socknens företagaranda lyser och får Fröjel att blomstra.

Blomstrande. Socknens företagaranda lyser och får Fröjel att blomstra.

Foto: Henrik Radhe

Årets socken2017-12-12 09:00

Jerker Enekvist vaknade klockan åtta till glädjebeskedet. Egentligen skulle han ha gått på rådjursjakt i den fina spårsnön och satt landnät efter havsöring till julbordet.

– Det här förstörde hela min dag, skrattar han, medan sockenbor och reportrar hela tiden ringer på hans mobil.

Jerker är ordförande i socknens hembygdsförening och han är fylld av engagemang och glädje över Fröjels utveckling.

– Det sprudlar av verksamhet och det är en ny generation som har tagit över entreprenörskapet, säger han, och börjar försöka räkna socknens alla företag.

Ulfs entreprenad, Ahlqvists brunnsborrning, Mulde fritidsby, Hajdes, Fröjel resort och veterinären Onsjö, listan är betydligt längre än så.

– Överallt i bygden är det företag som ersätter de jordbruk som varit. Det är i stort sett bara en gård kvar med mjölkproduktion, säger Jerker Enekvist.

Själv flyttade han 1985 in i Ada Blocks gamla gård. Det gemensamma intresset för kultur delar Jerker med Ada. Hon var Sveriges första kvinnliga apotekare och startade också Petesgården. Men Jerker menar att hembygdsföreningar måste hållas levande och även våga blicka framåt, så som man gjort i Fröjel.

– Det är lätt att hembygdsföreningar engagerar sig i det gamla, men vi behöver vända oss till nya grupper, till barn och familjer. Vi har yoga, sumba, jägarskola och familjeverksamhet nästan varje kväll i skolhuset, säger han, och berättar om nätverket bakom "Träffpunkt Fröjel" tillsammans med Röda korset, fiberföreningen och Gotlands lantliga ryttarförening.

Under de senaste 100 åren är Fredrik Ahlqvist fjärde generationen bakom familjeföretaget Ahlqvists Brunnsborrning, med 14 anställda en av de större arbetsgivarna i socknen.

– Fröjel är framåt och det är bra fart, säger han, och berättar att hälften av verksamheten består av traditionell brunnsborrning.

Just nu jobbar ett gäng från Fröjel med att bygga nya Slussen i Stockholm.

– Det är roligt att få vara med på de stora projekten, säger Fredrik Ahlqvist.

Samtidigt åker stressade Stockholmare och andra besökare den motsatta vägen för att vila ut på spa. Anki Sundberg och Alf Birkeland driver Fröjel resort.

– Det är mycket på helgerna och julbord. Nyårsfirandet är fullbokat sedan flera månader. Att bli årets socken känns helt fantastiskt, säger Anki Sundberg.

Fröjel är också en socken som många flyttar till. Jessica Ahnér lämnade Stockholm i september.

– Jag jobbar på resorten som kock. Här är lugnt och skönt, nära till naturen och till havet, säger hon.

När krögarna Pär och Lisbeth Bokelund lämnade Helsingborg var det just kombinationen av hav och skog som fick dem att köpa gamla affären i Fröjel. Första åren hände det att folk stannade för att köpa mjölk, så som de varit vana att göra.

– Affären hade stått tom i fyra år. Det var bensinmack där vi har verandan och första natten sov vi på madrasser på golvet bredvid kyldiskarna, säger Lisbeth Bokelund.

I dag har de sovrum, med utsikt över havet mot Karlsöarna. Flytten till årets socken har de aldrig ångrat.

– Det är precis som vi båda önskade oss, säger hon.

Motivering:

Fröjel är en plats för möten. Här möts människor med olika behov från hela världen och här möter havet skogen. Med kärlek till sin historia och med öppenhet, gemenskap och entreprenörskap omfamnar Fröjel sin omvärld. Här blir man aldrig för gammal för Skolgården. Det är en fröjd att vara i Fröjel!

Källa: Juryn för Årets socken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om