Shamima Aktar växte upp på Bangladeshs landsbygd, bestämde sig för att bli journalist, hamnade på en av landets största tidningar och tvingades för sitt yrkes skull så småningom fly för sitt liv.
Numera bor hon, tillsammans med sin femåriga dotter i Klintehamn, sedan hon av Svenska Pen – en organisation som verkar för det fria ordet – fått hjälp att finna en fristad i Sverige.
Med bakgrund inom idrotten har Shamima tagit just idrotten till hjälp för att ställa frågor kring normer och medärvd kultur bland andra nyanlända på ön.
På dagarna arbetar hon med integration, som anställd av Gotlands idrottsförbund. Kvällarna går åt att idrotta tillsammans med unga och gamla på flera platser runt om på ön.
Genom sporten utmanas strukturer vilka inte sällan går tusentals år bakåt i tiden.
– Nu får männen passa barnen medan kvinnorna spelar boll. Vi skrev "Only women" på affischerna när vi bjöd in och under det här året har sammanlagt kanske 70 kvinnor varit med, säger hon.
Men för att nå till World Wide Ladies måste vi först backa i tiden, till Shamimas ursprung i Bangladesh. Tidigt, redan i skolåldern, började hon där sin kamp för kvinnors rättigheter.
Inte minst genom att fortsätta spela badminton vilket var hennes passion, trots att okvädningsorden haglade. Sport är inget för kvinnor, så sades det, de ska giftas bort och föda barn.
– Drömmen om idrott gjorde mitt liv till ett helvete, men det gjorde mig också till feminist och fick mig att jobba för en förändring.
Shamima utbildade sig till journalist, flyttade till huvudstaden Dhaka och skrev som undersökande journalist på Daily Shamokal och senare som egen bloggare kritiska artiklar om inskränkningar av kvinnors rättigheter i Bangladesh, om barnäktenskap och sexuella trakasserier.
Hennes texter skapade vrede his religiösa fundamentalister, vilket ledde till kontinuerliga dödshot och hot om våldtäkt.
– Till slut kunde jag inte gå ut utan blev som en fånge i min egen lägenhet och när regimen började avrätta bloggare förstod jag att det var dags att fly.
På Gotland tränar och spelar hon badminton i Visby BMK och har alltså också bland andra asylsökande och nyanlända lanserat idrotten som en väg mot en annan mer jämlik framtid.
Med Shamima som brinnande eldsjäl startades Word Wide Ladies under Visby BBK vingar, klubben där representationslaget heter just Ladies.
– Jag minns en 60-årig kvinna som kom till en träning men bara tittade. Nästan gång kom hon igen, jag sade "prova, kasta en boll" och jag såg hennes lycka. Sedan dess har hon inte missat ett enda tillfälle.
World Wide Ladies är inte bara idrott och motion, det är lika mycket integration och ett sätt att göra världen lite bättre.
Det blir umgänge över nationsgränserna, tjejerna tränar medan männen tar hand om barnen.
– Det har inte varit självklart för alla, några har slutat för att deras familjer inte accepterat att kvinnan sportat. Det gör mig ledsen, men det har gjort frågan aktuell och kanske satt igång tankar och det är bra.
För det Shamima lärt sig genom sin bakgrund i Bangladesh är att det går att förändra. I hennes barndoms skola sportar numera pojkar och flickor tillsammans, vilket var fullständigt otänkbart på den tiden hon själv kallades "bad girl".
– Den som vill bryta normer måste göra något normbrytande, annars står allting bara still.