Sedan första september har Folktandvården Wisby saknat enhetschef, och bristen på tandvårdspersonal märks på patientköerna. Den 1 januari tillträder Per-Eric Edlund tjänsten, som i dag är försörjningsstrateg vid Region Gotland, men även legitimerad tandläkare.
När förre chefen Mats Kvarnborg lämnade sitt uppdrag fick nyblivna pensionären Carin Jakobsson gå in som ställföreträdande.
– Det var ju inte riktigt som jag tänkt mig eftersom jag gick i pension i början av året, men jag tycker ändå att det är roligt, säger hon.
Carin Jakobsson är tandsköterska sedan 47 år, men har under många år jobbat som administrativ chef.
Stora pensionsavgångar tros vara orsaken till tandläkarbristen, som inte bara är ett gotländskt problem utan som drabbat hela Sverige.
I Visby har man inte kunnat ta in nya patienter på över ett år, och personalen har under hösten fått jobba två kvällar och två lördagar för att hinna med sitt åtagande. Mer övertid är planerad till våren.
– Jag tror bristen kommer att vara i några år framöver, och situationen kommer nog bara bli värre. Vi hinner inte med det vi ska och vi måste prioritera det åtagande vi har i grunden, vilket innebär barn, jour-patienter och sådana med särskilda behov. Vuxentandvården i övrigt är egentligen ett extraåtagande, säger Carin Jakobsson.
Även om Folktandvården rekryterat personal under året, så är det få som stannar. Nu har man kontakt med några studenter som blir färdiga till sommaren, och förhoppningen är att de vill komma hit och jobba efter utbildningen.
– Hur många som utbildar sig inom tandvård vet jag inte, men det är inte många gotländska ungdomar iallafall, vilket jag tycker är tråkigt. Samtidigt är det skillnad på den yngre generationen, eftersom de flyttar på sig mer. De stannar inte på en och samma arbetsplats som vi äldre. Jag vet inte hur vi ska göra för att locka hit dem, säger hon.
Vid årsskiftet hade Folktandvården Wisby cirka 17 000 patienter, och 400 stod i kö. Hur lång den kön är i dag vet inte Carin Jakobsson, men hon misstänker att den är lång. Totalt inom Folktandvården på Gotland saknas 7-8 tandläkare, och om man betänker att en tandläkare kan ha upp till 2 000 patienter så förstår man effekten av bristen på personal.
– Det ser likadant ut i hela Sverige. Kanske inte så mycket i storstäderna, men Norrland, Skåne och Kronoberg vet jag har det väldigt svårt, säger hon.