Henrik Beijer är vd för Gotlands åkericentral AB, öns största företag i åkeribranschen.
– Vi tycker det är olyckligt att industrin på norra Gotland behöver varsla. Det vi behöver på hela ön är mer industri och arbetstillfällen – inte tvärtom, säger han.
Helagotland.se har tidigare berättat att Nordkalk varslat 24 anställda vid Storugns om uppsägning, på grund av en vikande marknad IF Metall påpekade att betydligt fler än Nordkalks 57 anställda har sin utkomst genom arbete knutet till verksamheten. En av de yrkesgrupper som drabbas är åkarna:
– Påverkan på åkeribranschen är definitivt negativ om det är så att efterfrågan på tjänster minskar, fortsätter Henrik Beijer och tillägger:
– Det gäller förstås neddragningar i all industri. Det hela är komplext, men om vi nu är på väg in i en lågkonjunktur är det än mer negativt, med en minskning av antalet möjliga kunder på Gotland.
En siffra som belyser förändringarna som skett på Gotlands arbetsmarknad är antalet medlemmar i LO-förbunden.
– 1993 var det 14 208, i steg neråt har det minskat till dagens 7 848, uppger Linus Gränsmark, distriktschef för LO på Gotland.
I sammanhanget kan påpekas att organisationsgraden, det vill säga hur stor andel som är anslutna till facket, inte på något sätt kan förklara den skillnaden. En viktig faktor är däremot nedläggningen av Flextronics i Visby. Under Ericsson hade den som mest 1 400 anställda. När Flextronics tog över 1999 var det 950 och när man lade ner 2003 fanns 165 anställda.