För snart ett år sedan såddes ett frö mellan näringslivet, bland andra krögarföreningen, och Region Gotland för att hitta nya möjligheter att stärka kompetensen och säkra mer arbetskraft för restaurangbranschen.
– Knäckfrågan har varit bostäder till vår personal. Det går att få tag på bra folk men när de inte hittar någonstans att bo så spricker det. Problemet har ökat, den här sommaren fick vi ha stängt en dag i veckan vilket berodde på personalbrist, säger Adam Spångberg som är ordförande i Gotlands Krögarförening, samt ägare till restaurangen Amarillo i Visby.
Magnus Larsson, även han ordförande i krögarföreningen, är väldigt nöjd med hur regionen på kort tid lyckats starta den utbildning som parterna börjat diskutera för knappt ett år sedan.
– Detta är ett mycket bra exempel på hur näringsliv ska samarbeta med det offentliga för att skapa goda resultat på både kort och lång sikt. Vår bild är att samtliga som går denna utbildning kommer att få arbete i sommar på någon av öns restauranger, säger han.
Att krognäringen på Gotland har efterfrågat en utbildning och senare varit med i utformningen av den, har varit en förutsättning, menar Camilla Jåfs, utbildningsledare på regionens vuxenutbildning:
– Kursutbudet måste vara relevant sett utifrån hur det ser ut på arbetsmarknaden. Efter att regeringen för några år sedan bestämde sig för att satsa särskilt på regionalt yrkesinriktad vuxenutbildning har kraven på förankring i näringslivet ökat.
Hon säger att statsstödet gjort att regionen kunnat anställa egna lärare. Hittills har det varit vanligast att köpa in olika utbildningar, något som fortfarande görs genom exempelvis Grönt centrums trädgårdsutbildning.
Till kockutbildningen har man anställt Jonny Jonasson som är utbildad restauranglärare med lång erfarenhet av branschen – bland annat på Gotland. Om knappt tre veckor ska hans elever få pröva vingarna ute i köken på olika restauranger.
Kursplanen är samma som gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram, där eleverna erhåller formella betyg, men Jonny Jonasson har haft frihet att välja de kurser som han och de andra tror är de bästa att hinna med innan sommaren.
– För mig är det jätteviktigt att kunna bolla direkt med krögarna och kunna anpassa utbildningen så långt det går till hur behovet ser ut just på Gotland.