Många ville bidra med öl-äpplen

Under fyra dagar i oktober har Gotlands bryggeri samlat in äpplen till ett nytt öl. Trots torkan har äppelskördarna varit riktigt bra. Värre är det då med spannmålskörden som kan påverka priset på ölet nästa år.

Truls Nanneson tar emot äpplen på Gotlands bryggeri.

Truls Nanneson tar emot äpplen på Gotlands bryggeri.

Foto: Henrik Radhe

Äppelöl (GA)2018-10-18 10:24

I går var det sista chansen att lämna in äpplen för att bidra till det nya ölet som nu ska bryggas på ön. Åtskilliga backar har fyllts i väntan på mustning.

– Man har fått komma med ett äpple eller ett ton äpplen. Det här handlar om att gotlänningarna ska känna att de har bidragit och blir medskapare till den här drycken. Vartenda äpple som lämnat in ska användas, säger Mikael Mossvall, vd på Gotlands bryggeri.

Ölet som nu ska bryggas är en egen version av farmhouse ale som har sina rötter i en gammal europeisk tradition där öl bryggdes av korn, humle och jäst från den egna gården. Om det var ett dåligt år och ont om korn fick man använda sig av andra råvaror som till exempel äpplen.

Torkan i somras påverkade spannmålsskördarna. Har den här insamlingen något samband?

– Nej, det här är något vi har planerat under en längre tid, men visst årets skörd har påverkats av torkan.

Hur har det påverkat er?

– Än så länge inte alls. Däremot kan det bli en utmaning nästa år, 2019.

Gotlands bryggeri producerar 22 olika sorters öl och Mikael Mossvall tror att det kan bli tuffast att få tag i ekologiska råvaror till det ekologiska ölet.

Vågar du sia om ölpriset framöver?

– Vi är försiktiga med att säga något om konsumentpris ut i nuläget. Jag tror att vi kommer att veta mer i början av december. Men läget har varit besvärligt och det blir ofta en kedjereaktion i de här situationerna som påverkar priserna i alla led.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!