KLART: De tar över Eskelunds Hembageri

Nu är det klart att Eskelunds Hembageri kommer att leva vidare. "Jag är jätteglad", säger Håkan Jakobsson.

Foto: Emelie Stenqvist

ANRIKT FÖRETAG2019-02-15 14:03

Förra året blev det klart att Håkan Jakobsson skulle lägga ner Eskelunds Hembageri. Då började Coop Gotlands vd Carl-Johan Stålhammar att diskutera med Håkan Jakobsson om det var möjligt att ta över Eskelunds Hembageri. Under fredagen presenterade parterna att Coop Gotland kommer att ta över varumärket och även receptsamlingen. Coop Gotland kommer inledningsvis att baka fem av de mest populära brödsorterna.

– När vi fick beskedet att Håkan inte ville driva Eskelunds vidare inledde vi en dialog. Då lyckades vi enas i någonting som vi båda är nöjda över. Det är viktigt för oss att ha bra bröd i hyllorna och att det även är gotländskt, säger Carl-Johan Stålhammar, vd Coop Gotland.

Håkan Jakobsson är väldigt glad över att Eskelunds Hembageri för andra gången byter ägare.

– Jag är jätteglad att varumärket lever vidare. Nu får vi även möjlighet att ha kvar de här recepten. Coop Gotland jobbar väldigt mycket med gotländskt och det här känns väldigt bra, säger han.

Han menar att Coop Gotlands bageri kommer att bli som på "den gamla goda tiden". Bröden kommer att bakas i bageriet på Stora Coop på Stenhuggaren och säljas i Coops nya butiker. Bröden som kommer att bakas är Håkan limpa, Gotlandslimpan, Grov Gotland, Danskt rågbröd och Frögute. Coop kommer även att göra Eskelunds semlor.

– Bröden kommer att bakas som vi gjorde på Södra Murgatan på 50-talet, säger Håkan Jakobsson.

Carl-Johan Stålhammar fyller i:

– Brödet blir mycket snyggare nu när det är stenugnsbakat och inte fabriksbakat. De håller även betydligt längre.

Även andra aktörer kan komma att få köpa brödet av Coop Gotland och sälja brödet vidare.

– Alla som vill sälja brödet och ha gotländska bröd i sina hyllor är välkomna att höra av sig till oss, säger Carl-Johan Stålhammar.

Brödet kommer att bli någon krona dyrare än vad det kostat tidigare.

– Utifrån den efterfrågan som finns tror vi att man är beredd att betala någon krona till för att få ett gotländskt bröd, säger han.

Håkan Jakobsson kommer nu att fungera som konsult. Coop Gotland har valt att anställa Therese Ekman från Eskelunds Hembageri som kommer att bli bagerichef för bageriet. Dessutom kommer ytterligare två personer att nyanställas.

– Hon börjar nu på måndag att baka brödet här hos oss, säger Carl-Johan Stålhammar.

De vill inte berätta vad Coop Gotland betalat för att ta över varumärket och receptsamlingen.

– Vi har en klausul som säger att vi inte kan berätta om det här, säger han.

Är det en miljonaffär?

– Vi har inga kommentarer kring det, säger Håkan Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!