Försvaret skrämde sto - förlorade sitt föl

Travhästen Najad Lavec skrämdes rejält när ett av försvarets flygplan flög för lågt. Till följd av händelsen förlorade det dräktiga stoet sitt föl. Nu får ägarna ersättning.

Åsa Molin och Krister Molin har sitt stall Gin & Tonic i Sundsvall men sina fölston har de på Gotland. Här är Åsa med Najad Lavec med föl.

Åsa Molin och Krister Molin har sitt stall Gin & Tonic i Sundsvall men sina fölston har de på Gotland. Här är Åsa med Najad Lavec med föl.

Foto: Krister Molin/privat

Alskog2019-11-15 20:01

Det var i oktober 2018 som ett av Blekinge flygflottiljs plan flög för lågt över en hage i Alskog. I hagen fanns travhästen och fölstoet Najad Lavec. Stoet var då dräktigt med den världskända travhästen och avelshingsten Maharajah, en av Sveriges bästa travhästar som under tävlingsåren 2008 till 2014 sprang in 23,5 miljoner kronor.

När flygplanet kom in över hagen blev Najad Lavec så rädd att hon sprang genom staketet. I samband med händelsen kastade stoet sitt föl.

Ägarna Krister och Åsa Molin lämnade in en skadeståndsansökan via juristen Linn Andersson och nu rapporterar Nyhetsbyrån Siren att Försvarsmakten och stallet har enats om en så kallad nöjdförklaring. Paret hade begärt 600 000 kronor men försvaret ger stallet en ersättning på 150 000 kronor.

– Det känns befriande att vi fick rätt och vi känner oss ganska nöjda ändå. Vi hade inte lyckats utan juristen Linn. Hade vi fått fel hade det kostat oss massa pengar, säger Krister Molin.

Han berättar att den ettåriga processen har varit svår. 

– De tog på sig att de hade gjort fel när det gäller att de flög för lågt, men de tog inte på sig skulden för fölet. Det fanns ingen bevisning för att det var därför hon kastade. Men för vår del var det däremot ganska uppenbart. 

I dag mår Najad Lavec bra och hon har blivit betäckt flera gånger sedan händelsen. 

– Vi var oroliga att hon inte skulle kunna få fler föl så det känns bra att hon mår bra, säger Krister Molin.

Najad Lavec med föl. Najad Lavec har sprungit in 479 196 kronor på 51 starter.
Najad Lavec med föl. Najad Lavec har sprungit in 479 196 kronor på 51 starter.
Karta: Alskog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!