Med en dryg månad kvar till politikerveckan i Almedalen börjar planerna för hur polisen och säkerhetspolisens arbete ska se ut att ta form.
– Det är ingen större förändring i upplägget jämfört med tidigare år, säger polisens kommenderingschef Christer Birgersson.
Årets Almedalsvecka är en mellanvecka eftersom det inte är valår. Det finns heller inte någon känd problematik liknande den då Svenskarnas parti talade i Almedalen 2014. Men läget i omvärlden är oroligt med flera stora terrorattacker de senaste åren.
– Vi tycker att vi har en bra metodik för att jobba mot terrorhot. Det ingår i våra planer att räkna med värsta tänkbara scenario, säger Mikael Berkesand, polisinsatschef.
Terrorhotnivån i Sverige ligger just nu på en trea på den femgradiga skalan. Nivån har sänkts igen från att i november förra året ha höjts till en fyra. Terrorhotnivån påverkar hur insatsen i Almedalen planeras.
– Vi ser inte att vi har den stora risken mot Almedalen nu, säger Christer Birgersson.
Säkerhetspolisens främsta uppgift under veckan är ansvaret för de personer som står under skydd.
– Det speciella med Almedalsveckan är att det är fler skyddspersoner på en liten yta till skillnad från andra insatser, säger Mattias Andersson, kommenderingschef för säkerhetspolisen.
Varken säkerhetspolisen eller polismyndigheten vill kommentera hur många poliser som kommer att finnas på plats under veckan eller närmare hur de kommer att arbeta.