Partiledarna tar i sina Almedals-tal inte särskilt sikte på gotlänningars väl och ve. Och varför skulle de? Gotland har 2 av 349 riksdagsmandat, utgör 6 promille av landets befolkning och är som väljarunderlag lättviktigt. Politikerveckan är på så sätt inte en Gotlandsvecka. Men Almedalsveckan är ett suveränt tillfälle för lokala politiker att föra fram Gotlands frågor. Ingen vill vara oartig mot sina värd och Region Gotlands företrädare träffar alltid tunga namn från riksdagspartierna vid de frukostmöten man bjuder in till. I söndags var det Miljöpartiet, i går satt regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C), oppositionsrådet Meit Fohlin (S), regiondirektören Peter Lindvall, och de lokala moderatpolitikerna Jesper Skalberg Karlsson och Andreas Unger med ordföranden i riksdagens näringsutskott, göteborgaren Lars Hjälmered (M).
– Mötena använder vi för att presentera Gotlands möjligheter och utmaningar. Vi berättar om bra tillväxt, om en attraktiv plats, om de många småföretagen och om jordbruket. Vi talar också om hur Uppsala Universitet och statliga myndigheter breddat arbetsmarknaden på Gotland, säger Eva Nypelius.
Sen kommer man förstås till det lite mer brännande. "Gotland har den i särklass tuffaste demografiska utmaningen av alla regioner i Sverige" konstateras i det PM från Regionstyrelsen som ligger till grund för frukostmötena.
– Vi har många barn och unga och vi har många äldre, det ger en ogynnsam försörjningkvot, alltså relationen mellan förvärvsarbetande och andra, säger Eva Nypelius.
I skarpa tal är skillnaden mot storstadsområdena avsevärd.
Det gör att kostnadsutjämningen mellan kommunerna är en stekhet fråga på Gotland. Avgörande för regionens ekonomi och i förlängningen för gotlänningarnas välfärd. Förslagen från utredningen "Lite mer lika" gynnar Gotland, med i närheten 90 miljoner kronor om året. Men sen gäller det att få politisk majoritet för förslagen.
– Vi hoppas få det genomfört till årsskiftet, men behöver därutöver ett särskilt stöd på grund av ö-läget, säger Eva Nypelius.
Lars Hjälmered sa efter frukostmötet att moderaterna är försiktigt positiva:
– Men vi vill att också tillväxtkommunernas större kostnader för exempel nya förskolor ska beaktas. Vi vill ha med inkomstsidan, sa han.
Det fanns inte i utredningens direktiv och blir det som han vill lär förändringar dröja avsevärt längre än till årsskiftet.
En tredje elkabel från fastlandet är en annan stående punkt på frukostmötena. Attityden från Svenska Kraftnät är bättre nu, menar Eva Nypelius, men det krävs politiska beslut:
– Det kunde ske genom regeringens regleringsbrev till Svenska Kraftnät.
Gotland som pilotlän för energiomställning till ett fossilfritt samhälle tas upp. I den frågan deltog Eva Nypelius i ett välbesökt möte med en bred expertpanel vid ett seminarium vid lunchtiden på måndagen. Energimyndigheten, som fått regeringens uppdrag att leda projektet, arrangerade.
Kommunikationerna till fastlandet, med frågan hur färjor och flyg ska klara både klimatmål och vara ekonomiskt rimliga, finns också alltid med i Eva Nypelius kontakter under veckan. Där hon är i sitt rätta element:
– Ja, jag tycker det här är roligt och givande, säger hon.
Hon är i sitt rätta element – och frågorna regionen driver berör alla de klassiska fyra elementen: vattnet, med havsmiljön, båttrafiken och dricksvattentillgången, jorden där konflikter mellan industrins behov och vattentillgången, eller mellan Försvarsmaktens intressen kontra bostadsbyggandet måste hanteras, luften; dess kvalitet och som färdväg. Det fjärde elementet, elden, stavas på Gotland under överskådlig tid: el.