De fyra viktigaste frågorna för Region Gotland

Region Gotland pekar ut fyra frågor som särskilt viktiga under Almedalsveckans frukostmöten: kostnadsutjämning mellan kommuner, kommunikationer med fastlandet, elkabeln – och Gotland som fossilfri "energipilot".

Almedalsveckan ger Region Gotland chansen att lyfta fram öns speciella problem.

Almedalsveckan ger Region Gotland chansen att lyfta fram öns speciella problem.

Foto: Henrik Montgomery/TT

ALMEDALSVECKAN 20192019-07-01 14:00

Gotlands lokalpolitiker utnyttjar Almedalsveckan för att passa på och föra fram centrala frågor för ön, precis som alla andra organisationer. Det sker inte minst vid frukostmöten, där regionstyrelsens representanter varje år träffar ledande företrädare för riksdagspartierna.

I ett PM från Regionstyrelsen som ligger till grund för kontakterna pekar man på Gotlands många möjligheter, men lyfter också fram de speciella bekymmer – och kostnader – det innebär att verka på en ö.

Kostnadsutjämningsutredningens förslag är den första punkten på regionens agenda. Förslagen gynnar Gotland, men politiskt är striden om utjämningen inte avgjord. Region Gotland framhåller att Gotland har "den i särklass tuffaste demografiska utmaningen av alla regioner i Sverige". Försörjningsbördan, relationen mellan yrkesarbetande och andra, uttryckt i siffror är 85,5 för Gotland, mot 66,6 för Stockholm.

En ny elkabel är den andra punkten på dagordningen. Under invigningsdagen hölls ett möte med Svenska Kraftnät AB, under resten av Almedalsveckan gäller det för Gotlandspolitikerna att försäkra sig om de politiska partiernas stöd.

Den tredje punkten kallar regionen en "Testbäddsarena". Här handlar det om energiomställningen, där Gotland getts en roll som pilot för ett fossilfritt samhälle.

Som fjärde punkt för man fram kommunikationerna med fastlandet. Där nämns det aktuella beskedet från SAS att bolaget planerar att dra in en morgon-avgång mellan Arlanda och Visby. Där nämns också färjetrafiken: "Öns specifika behov måste väga tungt när staten upphandlar trafiken på nytt."

Sedan påpekar Regionstyrelsen i sin PM också att Försvarsmaktens återetablering ger ett viktigt tillskott av arbetskraft, men också att det lokala självbestämmandet "emellanåt blir kringskuret" av statens utpekande av riksintressen. Där syftar man inte minst på Försvarsmaktens kraftigt utökade "påverkansområde" som berör ett stort antal socknar i närheten av Tofta skjutfält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om