Almedalsveckan är jämställd – men veckan blir allt kortare

Almedalsveckan är jämställd om man ser till dem som deltar på olika seminarium. Samtidigt blir veckan mer och mer koncentrerad till tre dagar.

Foto: Springtime-Intellecta

ALMEDALSVECKAN 20192019-06-29 12:02

2019 är ett trendbrott för Almedalsveckan. Det är första gången som antalet evenemang minskar – jämfört med året innan. Hampus Brynolf, Almedalsveteran och vice vd på Springtime-Intellecta, har under fler år sammanställt statistik från Almedalsveckans officiella program och vi har fått ta del av den sammanställningen som gjorts. I fjol var det 3972 seminarier och i år är siffran 3379 seminarier – då är inte "heta stolen" och "mötesplatser" inräknat i statistiken. Det är en minskning med 593 seminarium.

– Det är en relativt stor minskning och vi hamnar tillbaka på samma nivåer från 2016. Idén om att Almedalsveckan minskar efter ett valår stämmer inte. När det var runt 1000 evenemang på Almedalsveckan 2009 trodde vi inte att veckan kunde bli större, men nu är det ändå runt 3650 evenemang och det är helt enormt. Jag vill hoppas att det vi ser är en normalisering. Almedalsveckan kan inte växa för alltid, nu kanske vi har hittat en nivå där Almedalsveckan kommer ligga på, säger Hampus Brynolf.

Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, säger att det ändå är väntat att veckan minskar i omfattning:

– Det finns inget minimum på antal eller maxtak. Vi hade på känn att det skulle gå ner när Aftonbladet meddelade att de inte skulle ha något tält och när partierna meddelade att de skulle arrangera färre egna evenemang. Jag är glatt överraskad att det ändå blev så många och trodde att det skulle gå ner ännu mer. Trots allt är det här ändå den fjärde största veckan någonsin, säger Mia Stuhre.

Hon väljer även att lyfta antalet evenemang på de mötesplatser som finns.

– På träffpunkterna är det i år 190 olika arrangörer, jämfört med 160 arrangörer i fjol. Det är fler som väljer träffpunkter i stället för seminarium. Det innebär att de blir mer tillgängliga och det är något som jag tycker är positivt, säger Mia Stuhre.

Enligt statistiken är Almedalsveckan på en övergripande nivå väldigt jämställd. När man kollar på könsfördelningen på deltagarna i de seminarier som äger rum är det 50,2 procent kvinnor (50,1 i fjol) och 49,8 procent män (49,9 i fjol).

– När jag började med den här statistiken var det 42,6 procent kvinnor. Det är en tydlig trend att det blir mer jämställt och nu är det stor skillnad jämfört med hur det var när jag började, säger Hampus Brynolf.

Men om man tittar på specifika sakfrågor är det en stor könsskillnad. I seminarium kring säkerhet och försvar är 62 procent män, infrastruktur och kommunikation är det 62 procent män och kring ämnet ekonomi är det 60 procent män. De mest kvinnodominerade områdena är seminarium kring jämställdhet med 68 procent kvinnor, barn och ungdomar med 67 procent kvinnor och mänskliga rättigheter med 60 procent kvinnor, enligt statistiken.

– Det är arrangörens ansvar att titta på paneldeltagarna och vilka som deltar. Men det kommer en ny generation och då måste vi tänka till. Det kan inte vara samma medelålders män och kvinnor som sitter i panelerna. Det är inte förvånande, men jag hoppas på en förändring. Jag är ändå stolt över att Almedalsveckan är så jämlik som den ändå är, säger Mia Stuhre.

En tydlig trend – som inte ser ut att avta – är att Almedalsveckan fortsatt blir allt fokuserad kring dagarna måndag, tisdag och onsdag. I år äger 81 procent av alla seminarium rum de dagarna, enligt statistiken som Intellecta-Springtime tagit fram. 31 procent av samtliga seminarium är på tisdagen, i fjol var den siffran 27 procent, och klockan 14.00 på tisdag är den tid när flest parallella seminarium äger rum.

– Då är det runt 130 seminarium. Om man jämför med tidigare år är det en större andel seminarium som äger rum måndag, tisdag och onsdag. Den trenden har vi sett länge, men Almedalsveckan blir mer och mer kompakt, säger Hampus Brynolf som på söndag kommer prata mer om statistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om