Krävde svar av Björklund

Josefin Alfredsson från Barlingbo mobbades under skoltiden och klarade därför inte att få betyg i alla ämnen.Efter att ha kämpat upp betygen på Komvux stängs hon ändå ute från högskolan.I går konfronterade hon utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Utestängd. Så känner sig Josefin Alfredsson efter att de nya högskoleantagningsreglerna drabbat henne. I sommar kom hon in på en sommarkurs på högskolan, men det har bara gett henne "blodad tand" inför studielivet. foto: malin vinblad

Utestängd. Så känner sig Josefin Alfredsson efter att de nya högskoleantagningsreglerna drabbat henne. I sommar kom hon in på en sommarkurs på högskolan, men det har bara gett henne "blodad tand" inför studielivet. foto: malin vinblad

Foto: Malin Vinblad

Almedalen2012-07-06 04:00

Sedan två år tillbaka bedöms de som söker till högskolan på olika sätt beroende på om de har gymnasiebetyg eller komvuxbetyg. Josefin Alfredsson, 33 år, tycker att systemet är orättvist. Hon med sina komvuxbetyg hamnar i en annan kö med färre platser till utbildningarna.

- Det betyder att det sitter elever på de utbildningar som jag vill gå, men som har sämre betyg än mig, säger hon.


Konfrontation
Regeländringarna i högskoleantagningarna var ett förslag av den förra regeringens utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (S).

Det sades då att det skulle bli ett sätt att gynna gymnasieelever som pluggar hårt. Ändringen stöds fullt ut av nuvarande minister Jan Björklund.

Under gårdagen konfronterade Josefin Alfredsson honom i Visby.

-  Jag fick till svar att jag ska göra högskoleprovet, men jag tycker inte att det handlar om det. Mina kunskaper från studier ska värderas lika som kunskaper från gymnasiet, säger hon argt efter det korta mötet.

Att gynna duktiga gymnasieelever anser Josefin Alfredsson tyder på en felaktig syn på både gymnasister och komvuxelever.

- Jag tror inte att Björklund besökt komvux någon gång. De som sitter där klarade inte skolan därför att de kanske hade alkoholiserade föräldrar eller hade invandrarföräldrar som inte kunde stötta dem.

- Det handlar inte om några partyprissar som festade istället för att plugga, säger Josefin Alfredsson.


Ändrar sig inte
- Jag kräver att de ändrar de här reglerna, säger hon.

Men det är inget som den ansvarige ministern Jan Björklund har planer på, när GA frågar honom.

-  Regeln får ju den effekten att det blir mindre lönsamt för gymnasieelever att konkurrenskomplettera och det var ju hela avsikten. Det var förra regeringen som införde den regeln men jag tycker att idén är rätt tänkt, säger Jan Björklund.

Betygsurvalet består

av dessa grupper:

1 gymnasiebetyg

- utan kompletteringar

2 gymnasiebetyg

- med kompletteringar

3 folkhögskoleomdöme

Platserna fördelas efter hur många behöriga sökande som finns i varje grupp. Sedan tas en tredjedel av platserna i kompletteringsgruppen (Grupp 2) bort, dessa platser avsättas till direktgruppen (Grupp 1). Grupp 1 får alltså fler platser. Normalt sett så tillsätts en tredjedel av utbildningsplatserna även genom högskoleprovet.

Källa: studerasmart.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om