Två av de krav som ställs på alla programpunkter, som vill synas i Region Gotlands officiella program, är att de ska vara kostnadsfria och öppna för allmänheten. Men vid sidan av det officiella programmet har en trend med stängda evenemang växt fram. Veckans kanske främsta mingelguide, sammanställd av Makthavare.se, ger en tydlig bild över det lite mer exklusiva Almedalen.
På sex av tio mingel krävs en personlig inbjudan. Bland övriga är det föranmälan som gäller, evenemang som redan innan veckan startade var fulltecknade. En enda arrangör på listan, Öresundshuset, valde att hålla sitt mingel öppet för alla.
– Vi har ingen möjlighet att styra det. För att finnas med i det officiella programmet ska det vara öppet, men vi vet att det finns andra typer av möten också, säger Jenny Sander, koordinator för Almedalsveckan.
Hon ser inget problem med de stängda evenemangen.
– Nej, inte så länge vi behåller kärnan. Det finns ett enormt utbud för alla att ta del av, säger Jenny Sander.
I en debattartikel i Dagens samhälle lyfter Frida Berg, vd på den skandinaviska kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese, frågan om Almedalens öppenhet.
– Det kommer alltid finnas behov av samtal i separata rum. Men vi måste akta oss för att låta den här utvecklingen med slutna evenemang gå alltför långt. Vi måste värna om det öppna, säger Frida Berg.
I sin debattartikel skriver hon att ”mycket tyder på att Almedalsveckan blir mer och mer exkluderande för medborgare och mer av ett jippo för intresseorganisationer, PR-byråer och kommersiella aktörer”.
PR-byrån Primes rosémingel kan liknas vid en institution under veckan. För sjuttonde året i rad bjuder Prime in bland andra politiker, organisationer, kändisar, medie- och kulturpersonligheter till sitt trädgårdsmingel. För att komma in krävs dock en personlig inbjudan.
– Jag förstår att det kan associeras med en viss exklusivitet, men visar man intresse för att komma på vårt mingel så är det inte en jätteselektiv process, säger Hanna Hellquist, chef för public affairs och Almedalsgeneral på Prime.
För den mingelarrangör som vill bjuda på alkohol krävs det att tillställningen är sluten, det vill säga, dörrarna får inte stå öppna, enligt alkohollagen.
– Vi är ett välkänt och populärt mingel. Vi skulle tappa kontrollen om vi inte hade inbjudningar. Vi vill dessutom säkerställa att våra kunder kan komma in, säger Hanna Hellquist.
Ytterligare ett skäl till systemet är att de som arrangör vill se till att det blir en blandning av gäster och kunna göra uppföljningar.
– Vi vill ha ordning och reda, men det betyder inte att det inte är öppet. Vi uppdaterar gästlistan varje dag, säger Hanna Hellquist.
Frida Berg jämför Almedalsveckan med den danska motsvarigheten Folkemødet på Bornholm, som hon menar är mer tillgänglig för allmänheten, och dessutom lockar densamma i större utsträckning, och där demokrati och folkstyre står mer i fokus. För att det gotländska originalet ska locka fler medborgare krävs det förändringar, tror Frida Berg.
– Bristen på boende och prisbilden gör det svårt för allmänheten att besöka Almedalsveckan. Dessutom bör den kortas, säger hon.
Hon ger ett danskt exempel där kommunen har dedikerat en camping och stugby för allmänheten under Folkemødet.