”Havets tryffel” kan bli framtidens mat

Odla alger i Östersjön kan bli nästa källa till livsmedel. På forskningsstationen i Ar gör professor Gunilla Rosenqvist försök som ska ge svar på om det är möjligt.

Det här är första  gången ätliga alger ska odlas i Östersjön och det är ett treårigt projeket med KTH och SLU som samarbetspartners, berättar  professor Gunilla Rosenqvist.

Det här är första gången ätliga alger ska odlas i Östersjön och det är ett treårigt projeket med KTH och SLU som samarbetspartners, berättar professor Gunilla Rosenqvist.

Foto: Åsa Sveds

ALGODLING (GA)2019-09-11 11:29

En illgrön växt, kallad havets tryffel, ligger i en stor bassäng och flyter. Tarmtång heter algen och ska vara en delikatess.

– Namnet tarmtång, som inte låter så aptitligt, är ändrat och kallas numera för rörhinna, säger Gunilla Rosenqvist och visar dess håligheter med luftbubblor som liknar blåstång men med en aptitligare färg.

Frågan är om den kan odlas i Östersjön i större skala.

Blått centrum Gotland är en av många partners i algprojektet. KTH är projektägare med Baltic Sea Region, (EU) som finansiär.

Ett första steg är att undersöka vad algerna behöver för att kunna föröka sig.

– Vi tittar i första hand på näring och ljus samt vad som krävs för att den ska växa optimalt.

Näringen hämtar växten ur Östersjöns bräckvatten, viket är en av fördelarna. Övergödningen är ett bekymmer som skapar obalans i ekosystemet.

– En odling i stor skala kan bidra till att minska näringen i havet som istället hamnar på mattallriken.

För att kunna odla alger i större skala måste forskarna hitta en metod som passar i Östersjön. På västkusten har odlingen av alger kommit lite längre men där har man valt alger som passar för deras lite saltare vatten.

– Där sätter man fast en liten bit av en alg på ett snöre och sänker ner i havet. Algen förökar sig och fyller så småningom hela snöret, berättar Andreas Pettersson, länsfiskekonsulent.

Rörhinnan växer annorlunda och utmaningen är att hitta en metod så att den sprider sig.

– Vi ser att den förökar sig i vår odling inne men vi måste se hur det kan fungera i havet.

Fördelen med att odla alger som föredrar bräckt vatten, är att det finns i obegränsat mängd jämfört med sötvatten. Att det inte behövs någon gödsel eller någon mark att odla på, är en annan fördel.

En förutsättning för att algen ska få någon avsättning är att den går att äta och helst ska den vara god. Om den motsvarar tryffelns höjder, beror på vem som smakar.

– Den är god. Smakar lite salt, säger Andreas Pettersson och tar en tugga.

Dessutom är den fylld av nyttiga fettsyror, antioxidanter, vitaminer och olika mineraler.

Det här är första gången ätliga alger ska odlas i Östersjön och ingår i ett treårigt projekt.

Nu återstår det att se om rörhinna är villig att göra som professorn vill och växa i sådana mängder att den kan odlas i kommersiellt syfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om