Texten kommer från Gotland
I början av sommaren, närmare bestämt den 6 juni, var det exakt på dagen 47 år sedan värdshuset en gång i tiden öppnade. Att åter åter slå upp portarna till Lindgården, som hållits stängt en tid efter tidigare köksmästaren Lars-Gunnar ”Linkan” Lindqvist bortgång, just den här dagen var därför viktigt. Den legendariske ”Linkan” har drivit Lindgården under många år och det är med stor respekt och entusiam som Frida Domnauer, Sonny Gustafsson och nye köksmästaren Bosse Nilsson nu kommer driva Lindgården vidare även fortsättningsvis som ett klassiskt gammalt värdshus.
– Vi kommer inte renovera utan restaurera, betonar Sonny Gustafsson som driver flera restauranger i landet och som nu kommer bosätta sig på Gotland under delar av året.
– Sådana här möjligheter dyker inte upp så ofta. Det är klart att vi ska bevara det här. Vi ska bli gamla här, säger Frida Domnauer med ett stort leende.
Både hon och Sonny är lyriska över att fått möjligheten till att förvalta ett arv som Lindgården. Bara en sådan sak som att alla gamla menyer finns bevarade och att kunnig personal jobbar kvar och bidrar med ovärderlig, mångårig kunskap.
En del nyheter har dock genomförts. En är att värdshusets trädgård, även kallad Parken, numera blivit stenlagd och att den klassisk fontänen har höjts upp. Kolgrillen utomhus har i viss mån bytt skepnad och är numera en utebar.
– Vi ville öppna upp för lite mer spontanitet. Man ska kunna komma hit bara för att ta ett glas vin eller en Wallenbergare i baren, säger Frida Domnauer.
Andra förändringar är att man komme servera lunch på helgen, ha öppet året runt och så har man gjort ett flertal effektiviseringar rent arbetsmässigt och praktiskt för att underlätta för personalen som jobbar på flera våningar i ett hus som är byggt på murarna till ett gammalt medeltidshus från 1300-talet.
Men det viktiga är ändock maten där man som tidigare kommer satsa på kvalité och tradition. Klassiska rätter som planksteken och mullbärsparfaiten från det egna mullbärsträdet kommer givetvis vara kvar på menyn.
– Det finns en hel generation som vet hur bra köttbullar ska smaka men som inte har tid att göra dem. Det är bland annat det arvet vi ska förvalta: svensk, traditionell husmanskost. Mat ska göras på riktigt, säger Sonny Gustafsson.