Redan som barn byggde Pär Bergsten om farfars gamla radioapparater på gården hemma i Hejde. Lantbruket lockade aldrig honom.
Med de trasiga radioapparaterna, som hittats på loftet, och en egeninköpt bok, började han att utforska sitt tekniska intresse, som i dag har lett till miljonaffärer. Men på den tiden föll experimenten inte alltid väl ut.
– Jag visste kanske inte alltid vad jag gjorde när jag var 12 år. Mamma fick en stöt när hon skulle skura golvet i mitt rum, så det var inte allting som gick bra. Efter det fick jag städa mitt rum själv, berättar Pär Bergsten.
Valet till gymnasiet var självklart – det blev fyraårig el-tele-teknisk linje på Säve. Där träffade han klasskompisen Örjan Fritz, som kom att bli medgrundare till flera bolag, samt läraren Nils Erik Åkesson som fick en betydande roll för det framtida yrkesvalet.
– Han var otroligt inspirerande och bra, säger Pär Bergsten.
På eget initiativ anordnade läraren en studieresa till huvudstaden där eleverna fick besöka bland annat IBM, Sveriges Radio och Ericsson, där Pär Bergsten ett par år senare skulle inleda sin karriär. Där emellan gjorde han dock lumpen, självfallet som signalist och kryptör. Där fick han också arbeta med ABC 800-datorer, vilka var helt nya och spännande i början på 80-talet.
– Jag skrev faktiskt ett helt eget krypteringsprogram i lumpen. Fast det var inte alls avancerat, säger han.
Redan vid studiebesöket, på gymnasiet, hade intresset för Ericsson växt. I mars -83 började Pär Bergsten att arbeta med så kallat motmedelssystem, vilket användes på bland annat stridsflygplanet Viggen för att störa ut fienders radarsignaler. Förenklat kan man säga att signalerna skickas tillbaka på ett sådant sätt att fienden tror att flygplanet befinner sig på en annan plats än den verkliga.
Han fick ansvaret för att testa systemen i produktion. Det var den första av det som Pär Bergsten beskriver som lyckoträffar i sitt yrkesliv.
– Jag kom in i Ericsson på ett väldigt bra sätt, jag tog för mig och kom helt rätt i tid, säger han.
Men ytterligare studier lockade Pär Bergsten som efter 2,5 år fick tjänstledigt för att gå KTH:s elektrotekniska linje.
I samma veva startade han sitt första bolag, som fick namnet Albatron elektronikkonstruktion HB, tillsammans med Örjan Fritz. Men när företaget skulle ombildas till aktiebolag blev namnet inte godkänt. Så de började spåna.
– Vi hade gjort en grej som vi inte lyckats så bra med och kände oss som två seriefigurer, berättar Pär Bergsten.
Tankarna gick till barndomens tv-kändisar Humle & Dumle, vilket helt enkelt fick bli företagsnamnet.
– Men det lät lite töntigt, så det fick bli H&D elektronik AB. Officiellt står det för Hitech & Development, säger han.
Bolaget har sedan följt Pär Bergsten genom karriären och fungerat som ett innovations- och inkubatorbolag där alla bolag som Pär har startat har spunnits ifrån. En del av Humle och Dumle-företaget finns nu alltså på börsen under namnet H&D Wireless AB.
I 14 år arbetade Pär Bergsten på Ericsson i Stockholm och var bland annat med och utvecklade viktig teknik till mobiltelefonsystem när mobiltelefonboomen slog till i världen och Ericsson blev världsetta.
– Jag jobbade dygnet runt, som en galning. På nätterna satt jag och jobbade med att utveckla halvledare med kisel och parallellt med det hade jag min egen lilla firma, säger han.
-97 kom en förfrågan till H&D om att utveckla ett kommunikationssystem för flygmekaniker. Pär Bergsten som redan då jobbade 60 timmar i veckan på Ericsson chansade och sa till företaget, som frågat, att om de vill ha en sådan lösning så kunde de beställa både utveckling och tillverkning.
– Det var kaxigt av mig och kanske lite dumdristigt av dem. Men de la en order på 10 miljoner. Då kunde jag säga upp mig från Ericsson, säger han.
Sedan dess har Pär Bergsten varit entreprenör, på heltid, inom teknikbranschen. Vägen till framgång har inte varit spikrak och när IT-bubblan sprack vid millennieskiftet var det en tuff tid för alla i branschen.
– Jag har aldrig gått i konkurs eller lagt ner ett bolag, men det har varit en väldigt äventyrlig resa, konstaterar Pär Bergsten.
Företagen har dessutom hunnit säljas och köpas tillbaka ett par gånger. En av gångerna fick ett av bolagen en annan gotländsk ägare, bland annat med gymnasieläraren Nils Erik Åkessons inblandning. Men Pär Bergsten köpte sedan tillbaka företaget.
Den allra viktigaste affären har faktiskt gjorts på just hemön.
– Den största kunden har hela tiden, sedan -86, varit Cedergrens mekaniska verkstad i Klintehamn, säger Pär Bergsten.
H&D var de som gjorde elektroniken till den gotländska uppfinningen Skid car, en halkrigg för bilar, som togs fram på Cedergrens mekaniska och som nu sålts till ett 40-tal länder.
– Jag är tacksam för att Cedergrens hela tiden har trott på mig och varit en regelbunden kund, säger Pär Bergsten.
Han har alltid haft en fot kvar på Gotland och sedan snart 30 år tillbaka är gården vid Sigsarve i Hejde i hans och fruns ägo.
– Jag är den åttonde generationen. Mina döttrar blir den nionde. Det är väl dags att börja få dem intresserade för att hjälpa till med gården. De har tillbringat alla somrar och jular där och vill att den blir kvar, säger han.
Om han arbetade mycket under de mest hektiska åren på Ericsson så har det varit ännu mer intensivt under entreprenörsåren. Samarbeten med företag i Silicon Valley i Kalifornien och tillverkning av wifichip till Sydkoreanska Samsung.
– Jag åkte till Korea varje månad under sex års tid utom de månader då jag åkte två gånger, säger Pär Bergsten och fortsätter:
– Kvinnan bakom allt heter Elisabeth. Jag hade nog inte haft någon familj om inte hon hade hållit ihop den, säger han.
I dag jobbar Pär Bergsten heltid med H&D Wireless, främst med något som kallas inomhuspositionering. Utomhus kan GPS-systemet tala om hur en mobil eller exempelvis en bil rör sig. Men systemet fungerar inte inomhus. Där såg Pär Bergsten en affärsmöjlighet.
De förser svensk industri med ett system som gör att de kan se exakt var saker, maskiner och verktyg finns i byggnaden. Det gör att hela processen blir mer effektiv.
– Mellan 10 och 20 procent kan gå bort i arbetstid för att man letar efter saker. Om en enda skruv saknas kan det göra att produktionslinjen står stilla, säger han.
Ett pilotprojekt har genomförts på Exploria, som med sina 20 000 kvadratmeter är Europas största inomhuslekland.
– När barnen kommer dit så vill de springa runt och inte alltid ha föräldrarna runt sig, förklarar Pär Bergsten.
Varje barn får därför ett armband med en radiosändare som gör att föräldrarna genom en app kan se exakt var barnen är någonstans. Det har också visat sig att det får besökarna att stanna längre och då fikar och äter. Merförsäljningen ger en vinst för företaget.
– Vi kan också få fram affärsinformation om vilka attraktioner som är mest populära och på vilka tider, säger han.
Nu satsar H&D Wireless fullt ut på inomhuspositionering för industrin och Pär Bergsten har en förhoppning om att kontoret, med 30 anställda, i Kista kan växa.
Den 22 december tog H&D Wireless nästa steg när bolaget noterades på börsen Nasdaq First North. Redan första handelsdagen omsatte aktien 10 miljoner kronor.
– Det är väldig bra har många sagt. Den gick upp 12,5 procent, och sedan har den inte rasat, så den har tagits emot väldigt bra. Jag tror att många har sett att vi har hittat något nytt på marknaden, säger Pär Bergsten.
Önskan om att få utveckla ny teknik, som väcktes hemma på gården i Hejde, har blivit till ett börsbolag värderat till över 170 miljoner kronor.
– Jag är bra på att kunna se vilka teknologier som kommer och vilken affärsnytta de kan göra. Ibland är jag lite för tidig, och oftast får jag till finansieringen alldeles försent. Nu känns det som bra tajming, säger Pär Bergsten.