Göran Willis måste vara Sveriges mest k-märkta författare. Under många år var han på spaning tillsammans med Staffan Bengtsson, och tillsammans grävde de fram allt från tidstypiska ord (som fluortant) till nostalgiska folkparker.
Nu har Göran Willis på egen hand gjort en k-spaning, den här gången från luften. Utgångspunkten för "K-spaning från ovan" är flygfotografier från den tiden på 50- och 60-talen då piloter korsade landet för att dokumentera allt från nybyggda motell till falurödfärgade gårdar som visades upp av sina stolta ägare.

Göran Willis kom till Östersjöns författar- och översättarcentrum i vintras för att färdigställa boken. Genom det fick "K-spaning från ovan" även ett gotländskt kapitel.
Vid en författarkväll på centret berättade Göran Willis om sitt projekt och som ett exempel på miljöer som intresserar honom tog han fram en bild som han hittat i Kutens antikvariat på Fårö. Flygfotot fångade in Jacobssons lanthandel i Stenkumla.
- Där har jag jobbat, ropade en kvinna i publiken.
Det var Marie Ögger, som berättade att hon tillsammans med dåvarande sambon Jan Onoszky köpte lanthandeln och drev den under fyra år i början av 80-talet.
K-spanaren hade därmed fått upp ett nytt spår, som förutom till Jan och Marie ledde till Dan Jacobsson, son till lanthandlaren Sune Jacobsson som startade och drev affären i 49 år. Lanthandeln i Stenkumla blir sedan grund för en diskussion om förutsättningarna att bedriva handel på landsbygden och om de nedläggningar som varit legio i flera decennier (senast med affärer i Stenkyrka och Lärbro).

Övriga kapitel vittnar också om hur tiden har sprungit ifrån på sin storslagna satsningar. "K-spaning från ovan" är utgiven av Trafiknostalgiska förlaget, och det skvallrar lite om innehållet.
Här finns nedlagda motell, en liten brandstation i funkisstil som klottrats ned, en bana för stock-car racing, och annat som haft sina glansdagar men som inte passar in på 2000-talet.
Boken väcker några filosofiska tankar. Utveckling, går den alltid framåt?
Man kan undra när man ser bilderna av gamla mackar, nästan en i varje socken, och vid varje pump en glad lanthandlare beredd att hjälpa till med tankningen.