När hon studerade bilder hon tagit av sina egna barn och deras kompisar kom idén att skapa en fotoutställning - ett inlägg mot den mentalitet som många vuxna hyser gentemot dagens ungdom.
"Beautiful minds" heter utställningen på Fotogalleriet i Visby som har vernissage i dag.

Jeanette Path slogs av den "underbara sinnligheten" hos de ungdomar, sina egna barn och deras kompisar som hon under många år omgett sig med. De har drömmar om framtiden, är fulla av liv och idéer och äger en absolut närvaro i livet.
Och likt de gamla renässansmålarna började hon arbeta med porträtt och karaktärer, förstärkta med collage och bearbetningar i photoshop.

Egna släktträdet
Samtidigt slogs hon av minnena från sin egen barn- och ungdom och plockade fram släktens gamla svartvita fotografier som hon numera huserar bland sina ägodelar - en släkt med anor från finska Karelen som under 1900-talet förflyttats till både Helsingfors och Vasastaden i Stockholm.
En del av utställningen har alltså blivit Jeanette Paths eget släkträd, ett spännande tidsdokument, en historia som hon numera är ensam bärare av sedan modern dog för några år sedan. Släkten kom till Sverige under 1950-talet och familjen som både fotograferade och filmade har satt hennes egen uppväxt under 70-talet i fokus på bilder och i filmer.
Det var hela familjens intresse för bilder som banade väg för hennes eget konstnärskap, berättar hon.
Bilderna vittnar också om den existentiella problematiken, vem som lever, vilka som är döda och vem som för arvet och berättelserna vidare. Det handlar ju om bilder som stärker och berättar verkligheten.
I centrum har hon placerat mormor och morfar, deras sju barn, varav ett var Jeanettes mor.

Öppna ögon
När det gäller hennes egna bilderna och montagen på ungdomarna har hon valt att förstärka och understödja karaktärerna. Ett kraftfullt porträtt blir än mer kraftfullt med vackra sirliga horn, en turban bär fram väl inlindade idéer om framtiden och växterna och ormbunkarna som växer fram ur håret står för de växande idéerna och om att möta framtiden med öppna ögon.
Men hon har också valt att visa några "antibilder", några ungdomar som vänder sig om eller inte vill visa sina ögon. Bilder som förhoppningsvis får några att öppna ögonen om ungdomars situation.
Jeanette Path visar "Beautiful minds" på Fotogalleriet till och med 14 oktober.