e karaktäristiska majstängerna, invirade i blåa och vita band, dansar i vinden tillsammans med en flagga med texten "Textil Gotland". Spåret leder fram till Ala Konstnärsgård, där mjuka textilfibrer bråkar och stimmar med hårdare material såsom plast, keramik och metall. En kulturkrock som varken gör skada eller känns smärtsam för ögat - tvärtom.

Utställningen "Textila krockar" är en medlemsutställning som sammanför 30 olika textilkonstnärer och hantverkare verksamma på ön. Här blandas moderna och traditionella, genomgående uppfinningsrika tekniker.

- Vi ville inrikta oss på ett tema i år som kunde utmana både vår egen liksom besökarnas uppfattning om vad det kan resultera i att skapa med textila former, säger Ulla Persson som är en av utställarna. Hon visar sina tvåändsstickade vantar och egendesignade jacka i tretrådigt gotländskt garn. Inspiration har hon hämtat från boken Gotländsk sticksöm av Hermanna Stengård, utgiven 1925.

Artikelbild

| Känsla. Ninna Westermans tovade dator speglar 40-talistens rädsla på väg mot ålderdomen.


Vill sprida kunskapen
Planeringen för årets utställning började redan i oktober i fjol. Medlemmarna kände sig rejält uppfyllda av den succé som förra årets sommarutställning medförde, som gick under namnet "Röda tråden". Då hittade närmare 1 500 personer dit, men mycket tyder på att årets utställning kan nå ut till ännu fler.

- Vi hade över 200 besökare under vernissagedagen, vilket är mer än dubbelt så många om vi jämför med förra årets öppningsdag, säger Ulla Persson.

Textil Gotland, som nyligen välkomnade sin 95:e medlem, är en intresseförening för att främja den textila utvecklingen på Gotland. Förutom sommarutställningen, som börjar bli något av en tradition, anordnar de egna utbildningar och studieresor. Under några utvalda datum på Ala Konstnärsgård anordnas öppna workshops i olika textila tekniker.

- Vi är ett nätverk som vill sprida vår kunskap och därför tycker vi det känns givet att andra ska få känna, prova och skapa med sina egna händer. Genom att testa själv får man en större inblick och det blir dessutom så mycket roligare, berättar Ulla Persson.

Artikelbild

| Pyramider. Birgitta Lindahls pyramidtält kommunicerar med varandra via ståltråd och vackra mönster.


"Blandas hejvilt"
Trots att de är så många utställare som samsas om golvet i galleriet, finns här rymd för var och en utan att det känns syrefattigt.

- Det blandas hejvilt. Från det mest kitschiga till det mest prydliga, säger Gunilla Östbom som ställer ut sina färgstarka tovade kläder i merinoull.

Artikelbild

| Medlemmar. Gunilla Östbom och Ulla Persson är två av de 30 medlemmarna som ställer ut.

I utställningen märks bland annat en tovad dator med begränsat bokstavssortiment. Frågetecken kring orden vård, vinst, risk och Carema lyser på skärmen. Verket "40-talistens fasa" av Ninni Westerman är en tolkning av den rädsla som kan rota sig inför att bli gammal.

På en vägg hänger en broderad kökshandduk med initialerna AP. Den tillhörde kvinnan Anna Persson från Skåne i slutet av 1800-talet, som broderade duken inför sitt giftemål, men som sedan förblev ogift.

Britt Dahné har i sin tur broderat ut sitt liv på duken, en bildserie över de saker som betyder mycket för henne, med eftertanke kring Anna Perssons liv för över hundra år sedan. Längst ner finns en text av Britt riktad till Anna: "Det är med vördnad för ditt textila arbete jag skriver detta. Då som nu. Dit nålen går följer tråden efter."

Utställningen pågår till och med den 13 augusti.