Den 30 juni ska Stora torget vara färdigrenoverat och visas upp i sin nya skepnad. En efterlängtad dag för både näringslivet runt torget och alla de Visbybor som gillar att vistas där.

Den här dagen finns ytterligare anledningar att dra sig mot torget, för båda gamla och unga.

Dels kommer det att bli en invigning med tal av Åke Svensson och Gun Westholm och musik av Gotlandsmusiken, dels kommer den första Visbyfestivalen med massor av artister på scenen, med Sanka Karin som fond, att bjuda gotlänningarna på högklassig underhållning.

Förhoppningsvis återgår då torget att bli en mötesplats, fast på ett ännu bättre sätt.

- Detta har vi väntat på, ett "alla tiders torg" där kultur och näringsliv kan mötas, planer som vi haft de senaste tio-tolv åren, säger Roger Hammarström, verksamhetsledare på Visby Centrum som aktivt stöder Visbyfestivalen.


Gratis gatufest
Visbyfestivalen kommer att starta redan på förmiddagen med glass till alla barnen. Därefter kommer ett 20-tal olika artistkonstellationer att avlösa varandra under hela eftermiddagen och kvällen, med ett avbrott för själva invigningen.

- Visionen är att skapa en gratis gatufest, en "världens" folkfest, och att människor kan röra sig runt bland musik, mat och handel med torget som samlande punkt, förklarar Annika Fehling och Thomas Ekelöf som båda arbetar med Visbyfestivalen.

- Och vi hoppas festivalen kan växa, från en lördag till flera dagar, ett komplement på försommaren till den traditionella kulturnatten i början av oktober, säger Annika Fehling.

- Därför trycker vi lite extra på att festivalen är gratis, att det är krögarna, näringslivet och artisterna som står för kostnaderna, säger Thomas Ekelöf.

Årets Visbyfestival fortsätter i år på söndagen den 1 juli med öppna workshops, där alla mot en viss kostnad kan delta i "songwriting" och "fingerpicking for songwriters".


Brett utbud
Visbyfestivalens artister kommer från Gotland, Sverige, Danmark, USA och Finland och de avlöser varandra från scenen.

Här finns något för alla och på frågan om ungdomarna kommer att dra sig mot Stora torget den här dagen, svarar Annika Fehling och Thomas Ekelöf unisont: Emil Jensen, Vera Kebbe, Jimmy Ahlén och Corey Murdock!

Den sistnämnde kan bli Visbyfestivalens svar på Bruce Springsteen som dagarna innan spelar i Sverige - skynda er hem från Göteborg.

Gotländska artister på scenen blir Glimra med Annika Fehling, Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson, konstellationen som tidigare kallade sig ABA, vidare Björn Persson, Jimmy Ahlén, Jeremy Hardy och Vera Kebbe.