Lördag 30 juni, dagen före den första söndagen i årets Almedalsvecka, invigs gamla Stora torget i Visby, som efter år av ombyggnad blir nya "Alla tiders torg".

- Det blir det första kulturevenemanget på det nya Stora torget, stadens centrum, säger festivalgeneralerna Annika Fehling och Thomas Ekelöf.

Det nya torgets ram är huggen i sten och nu gäller det att fylla den med innehåll som mötesplats, med mer svängrum för fler människor och färre parkeringsplatser.

Artikelbild

| Brett Perkins.arkivFoto: Tobias Wallström

Projektet, med budget på 12,5 miljoner kronor som enligt regionen har hållits, startade med en arkitekttävling 2009 och har sedan fortsatt med ombyggnad med slutbesiktning den 25 juni.

Vid invigningen 30 dagar senare bjuder de medverkande på en festival i hjärtat av världsarvet med musik i centrum och med ett tjugotal artister som spelar live från en specialbyggd scen med Sankta Karins ruin som fond.

- Det blir musik med det personliga tilltalet och där det lilla formatet råder, det passar Gotland och Visby så bra, sammanfattar Thomas Ekelöf.

Konceptet har prövats under flera år och då som Visby International Singer-songwriter Festival, som tidigare har arrangerats på Fornsalens gård av Annika Fehling.

Artikelbild

- Visbyfestivalen blir upptakt för Singer-songwriter-festivalen i större format, förklarar hon evenemanget som firar sexårsjubileum med att flytta till Stora torget.

Till invigningen kommer artister från Gotland, USA, Danmark, Finland och Sverige för att fylla torget med sång och musik med en ljudvolym som inte ska vara störande hög.

Artikelbild

| Jeremy Hardy.arkivfoto: joel nilsson

- Vi siktar på folkfest och börjar klockan 11 med glass till alla barn, berättar Thomas Ekelöf.

Liksom Annika Fehling och Roger Hammarström i ledningen för Visby centrum, är siktet inställt på ett avstamp för Stora torget med exempelvis njutarhelger.

Artikelbild

| Finish inför festival. Den 25 juni, efter år av ombyggnation, är det slutbesiktning av Stora torget. Den 30 juni invigs Alla tiders torg.

- Visionen är av typ "Smaka på Gotland" med marknader, festivaler och mathyllningar, något nytt i Visby men vanligt i många städer runt om i Sverige, konstaterar Annika Fehling.

På söndagen blir det workshops på Tonsättarskolan med låtskrivande med Brett Perkins och fingerpicking med Michael Boesen.

- Det blir workshops med utrymme för fördjupning och nätverksbyggande som är öppna både för de medverkande och för allmänheten, säger Annika Fehling.