Mitt countryintresse föddes i farsans LP-back, säger Christian Björkman, sångare i The linedance fever, som nu släpper sin debut-EP.

Skivan samlar sex av bandets opolerade och punkiga countrytolkningar av klassiska låtar.

- Det var aldrig tänkt att vi skulle spela in en skiva, än mindre ge ut den, säger sångaren Christian Björkman.

Spelglädjen har varit drivkraften ända sedan The linedance fever började ta form 2004.

Artikelbild

- Vi har så kul när vi spelar ihop, det funkar och det blir jävligt bra - bra känsla och bra energi. Country spelas ofta av väldigt duktiga, tekniska, musiker. Vi har kanske en lite mer punkig attityd - det är viktigare att få till bra energi. Det är kanske den största skillnaden mellan oss och andra countryband, säger Christian Björkman.

Det var en ren slump att The linedance fever, som består av gotlänningarna Christian Björkman , (sång), Petter Bendelin, (trummor och slagverk), och Aron Sandell, (gitarr) samt stockholmarna Love Martinsen, (gitarr och banjo) samt Olle Borgfelt, (bas), kom till.

Det började med att banden som huserade i kommunens replokaler på gamla slakteritomten, långt innan den blev bebyggd med bostadsrätter i miljonklassen, gav ut samlingsskivan Gotland finest. Inför releasefesten kläckte någon den lysande idén att banden skulle mixas upp och göra covers på varandras låtar.

- Jag och en kille till från Antennas hamnade tillsammans med Petter och Aron och vi hittade ett lite countryaktigt sound som funkade. Sen har det gradvis blivit mer country och mer vårt eget sound. Tanken är väl att börja skriva lite egna låtar, säger Christian Björkman.

Än så länge är det låtar av artister, som Chris Isaak, Johnny Cash, Gram Parson, Dolly Parton och Elvis, som The linedance fever med brinnande entusiasm tar sig an och gör till sina egna. Energiskt, skitigt, melankoliskt och uppriktigt.

Sex av dem finns på den självbetitlade EP:n, som släpptes i veckan och firades av med releasefest på Pet sounds bar på Södermalm i onsdags.

- Vi valde ut de som vi tycker att det finns en röd tråd i, vi blandar ju rätt frisk - från Elvis och France Gall till Iggy pop, sen försöker vi arrangera om dem. De sex låtar vi tog känns kanske som de som hängde ihop mest. Eller kanske inte, säger Christian Björkman.

Skivan, där även Roger Gustavsson på pedal steel och Anders Schilling på fiol medverkar, är inspelad under hösten.

- Det är inget projekt vi spenderat all vaken tid på, vi har spelat in lite pö om pö, säger Christian Björkman.

Trots att The linedance fever under alla år har varit ett hobbyprojekt, har bandet verkligen funnit sin egen råa, och kanske aningen nostalgiska country.

- Jag tycker att countryn är organisk på något vis, lite rotigare och mer fötterna på jorden än mycket musik som görs i dag. Särskilt om man pratar om den studioproducerade genren, den känns ofta väldigt uttänkt. I countryn finns en historia. Den är förankrad på något vis, folklig i bra benämning. Den tar verkligen upp hur det är att leva, den görs inte för att smörja något musikmaskineri, säger Christian.

Genom skivsläppet hoppas bandet väcka uppmärksamhet på den svenska countryscenen, men något rejält genombrott räknar man inte med.

- Vi har blivit så gamla och luttrade och vet att man inte kan sätta allt till ett skivsläpp. Det viktigaste är att det blir lite spelningar, säger Christian Björkman.