Annars är det Tryggve Siltberg vid landsarkivet som dominerar. Han fyller ungefär en tredjedel av bokens 400 sidor med ett av sina favoritämnen; de gotländska gårdarna och bönderna förr i tiden.

Han räknar och räknar och det låter förnuftigt och övertygande när han presenterar resultaten.

Till exempel fanns kring mitten av 1500-talet 1 530 gårdar och runt 1 540 bönder.

Han ger sig också på ödegårdarna, som tydligen inte var så öde som det låter, och han berör också vad vi brukar kalla "ställen", alltså boplatser på landsbygden som inte var bondgårdar.

En läsvärd uppsats som inte bara vittnar om ett brett kunnande utan också om ett brinnande intresse för ämnet.


Långsammare färjor?
En annan skribent som har god kunskap om sitt ämne är Nils Nordenbrink med en bakgrund i Ö-linjen och flitig debattör i trafikfrågor. Han ger dels en historik om våra båtförbindelser söderut men tittar också på läget idag och inför framtiden.

Skall vi få långsammare färjor för ekonomins och miljöns skull? Och skall vi försöka korta resvägen exempelvis genom att byta Oskarshamn mot Västervik? Spännande läsning.

Också Magnus Götherström ägnar sig åt Gotlandstrafiken genom att berätta turerna kring tillkomsten av första bilfärjan. En ambitiöst bearbetad och läsvärd uppsats.

Roligt är det att läsa lokföraren (!) Kenneth Landgrens skildring av en båtresa till Gotland anno 1914. Också han kan sitt ämne väl.


Intressant sten
Konsthistoriska inlägg svarar Eva Tordai och Torsten Svensson för. Den senare tar sig an den spännande kyrkan i Källunge, den förstnämnda har studerat en nästan 150-årig debatt om målningarna i Garda kyrka.

Många har tyckt till! Men fattas inte några bilder till uppsatsen?

Arne Finnberg, mångkunnig bonde från Endre, berättar kort men intressant om en sten intill ringmuren i Visby. "Stenen i grönan dal" är något av en gåta.

Några skribenter har valt ämnen utan anknytning till Gotland. Bokens redaktör tillika den historiska föreningens ordförande, Torsten Daun, skriver om kontakter med mera mellan grannkungarna Gustav II Adolf och Christian IV, Karin Asmundsson tar upp ämnet Olaus Magnus och Georg Tordai ifrågasätter Utrikespolitiska Institutets objektivitet. Ett politiskt propagandaorgan, menar han!