Operainfluerade metalbandet Within Temptation har närmare en miljon fans på Facebook och deras skivor har sålt i över miljoner. I dag släpper den holländska rockexportens stolthet sitt femte studioalbum, "The Unforgiving".

Inte mindre än tre gotlänningar är med bakom produktionen. Stefan Helleblad är bandets ljudtekniker, Daniel Gibson är producent och Nicka Hellenberg är trummis, genomgående på plattans samtliga 15 spår.

Det var när bandets ordinarie trummis lämnade bandet, samtidigt som den nya skivan skulle spelas in, som Stefan Helleblad tipsade om den gotländske trummisen Nicka Hellenberg.

Artikelbild

-  Man kan ju säga att jag halkade in på ett bananskal, och det är klart att det är jätteroligt, säger Nicka Hellenberg.

Det var Daniel Gibson som först fick kontakt med Within Temptation, när han jobbade i Holland med Kim Lian och holländska musiker. Stefan Helleblad anslöt som ljudtekniker, och studioalbumet som kommer ut nu är hans tredje produktion med det rockbandet. På några av spåren medverkar han dessutom som gitarrist.

-  Det började med att jag fick lägga demo på hur gitarrsolona skulle låta, sen ville de ha kvar min version.

-  Stefan är så blygsam. Det var när han och Daniel kom med som det small till för Within Temptation, påpekar Nicka Hellenberg.

Artikelbild

"The Unforgiving" har Stefan Helleblad jobbat fram i studion i Visby.

-  Det har vi internet och den digitala utvecklingen att tacka för. Nu går det att skicka filer på nätet, och få ok.

Artikelbild

| Gotländsk rockexport. Gotlänningarna Nicka Hellenberg och Stefan Helleblad medverkar på världskända metalbandet Within Temptations senaste skiva. Bandets producent heter Daniel Gibson, även han är gotlänning. Foto: Erik Englund

Att Nicka Hellenberg fanns på ön, var alltså positivt på flera sätt.

-  Jag kände en bra trummis som bodde här, så vi kunde jobba fram vår del av albumet på ön.

Det har tagit runt ett halvår att spela in skivan. Några av sommarens hetaste dagar spelade Stefan och Nicka in på en varm och ljudisolerad vind på Sandkvie studio.

-  Jag blev svettig bara av att trycka till och från på rec-knappen. Då kan ni tänka er hur Nicka hade det vid trummorna. Det skulle alla fansen veta som tror att allt sker i en fancy studio.

Men resultatet har de fått cred för av de holländska rockstjärnorna.

-  De är nöjda.

Enligt Stefan Helleblad har bandet "hittat hem" med den nya plattan.

-  Det är fortfarande Within Temptation, men med mer 80-talsinfluenser. Det är mer renodlad rock den här gången - jag tycker att det soundet passar dem bäst.

Nu ger det holländska rockbandet sig ut på turné runt världen. I höst kommer de till Stockholm och Göteborg.

Då är Nicka Hellenberg däremot inte med bakom trummorna. Bandet valde att inte ha audition, utan att plocka in en trummis som bodde närmare och som var från bekantskapskretsen.

-  Vi har haft bra kontakt och vi har sagt att vi ska träffas när de kommer till Sverige, säger Nicka Hellenberg.

Både han och Stefan är kända ansikten bakom gitarr och trummor i flera band på ön. Nu jobbar de också på en Jonoplatta, tillsammans med Johan Norrby, Johan Carlgren, Janne Henriksson.

-  Vi hoppas vi ska vara klara i maj, säger Stefan Helleblad.