"Det verkar som att den höjda prissumman på vårt nordiska pris fungerar som vi tänkt, det vill säga att ge nordisk film mer uppmärksamhet", säger Marit Kapla, festivalens konstnärliga ledare.

Dessutom tilldelades filmen det internationella filmkritikerförbundets pris, FIPRESCI-priset.

Storslam alltså för långfilmsdebuterande Lisa Aschan som via den strikta ridsporten voltige utmanar etablerade föreställningar om kvinnlig sexualitet. En berättelse om kärlek och avundsjuka som omfattar en ensam far, hans två döttrar, en vacker kusin och en gåtfull voltigeryttare.

Artikelbild


Bergmans debutanspris
Ingmar Bergmans debutantpris går till den amerikanske indepentregissören Derek Cianfrances "Blue Valentine" för en enligt juryn "imponerande noggrann men ändå känslig analys av mänskliga relationer". Han får en Fårö-sten med Ingmar Bergmans namnteckning ingraverad, Bergmanboxen med 23 av hans filmer och inbjuds till Bergmanveckan i sommar.


Mardrömmar
Regissören hade två mardrömmar som barn - kärnvapenkriget och föräldrarnas skilsmässa. Den här filmen undersöker det sistnämnda hotet. Under en weekend får vi följa med in i det gifta parets - scener ur ett äktenskap - försök till försoning.


Utvalda föreställningar
I biograffoajéerna trängs vi, samtalar och tipsar varandra om filmer. "Möte i Toscana" är den svenska titeln på en av galabiografen Drakens utvalda kvällsföreställningar. En titel som hämtad från ett novellförsök i Damernas värld, Veckorevyn eller Mitt livs novell. Det blir säkert vackrare på persiska försöker jag övertyga mig själv och de andra i kön.


Italien
Många av Abbas Kiarostamis tidigare räcka av filmer, som "Under olivträden", "Smak av körsbär", "Vinden bär oss", utspelar sig på den iranska landsbygden. Nu gör han Italien med Juliette Binoche i en av de bärande rollerna. Regissören berättade historien för henne under ett besök i Teheran. Hon blev alldeles tagen och det blev film i hennes nuvarande hemtrakter - i Toscana. I ett Italien sprängfyllt av konsthistoriska skatter och artefakter. Vad är äkta? Vad är original? Kan en kopia vara äkta konst? Michelangelos Davidsstaty i Florens till exempel. Den är ju bara en kopia!? Samtalet spiller över på filmparets egen kärleksrelation. Som har några år nacken. Som åldrats? Förflyktigats? Förädlats? Kärleken är granne med konsthistorien.


Tre frågor
Till sist. I kön diskuterades hur många av festivalens filmer som klarar det så kallade Bechdel-testet, påhittat av den amerikanska serietecknaren Alison Bechdel. Ett användbart - om än skämtsamt - test som riktar tre frågor till varje film:

1. Finns det minst två kvinnor med? 2. Talar de med varandra? 3. Rör samtalet något annat än en man? Är svaret ja på alla de tre frågorna kan filmen vara sevärd. Testa det nästa gång du ser en film!