Minuterna före Ulf Lundells konsert drog igång var atmosfären på Gutavallen aningen trevande och avvaktande. Stora delar av publiken trängdes under restaurangtältens stora vita tak för att slippa regnet. Framför Gutavallens scen fanns det också kapacitet för uppemot 6 000 personer, vilket gjorde att den riktigt täta känslan inte infann sig.

Publiken levde med
Men när Ulf Lundell klev upp på scenen och lade an de första ackorden till "Folket bygger landet" försvann publikens tvekan. Den närmare 1 500 personer stora publiken klappade takten, dansade och levde med i regnet - som faktiskt tycktes lätta.
Ulf Lundells sommarturné började i Borgholm 16 juli och har fått blandad kritik.
Men formen var på uppåtgående inför spelningen i går. Och under debuten på Gutavallen strålade 60-årige Lundell av energi och gott humör på scenen.

Historiskt
Konserten följdes av såväl entusiastiska gotlänningar som tillresta fastlandsbor. Jan Johansson hade tagit med sig sin familj från Motala för att se Lundell. Konserten i Visby var deras andra med Lundell - bara under årets turné.
- Fantastiskt, för mig är det historiskt att se Ulf på Gotland. Han är i bra form fortfarande. När han slutar kommer jag känna tomhet och vemod, jag har svårt att se någon axla hans mantel, sa Jan Johansson.

speciell relation
Ulf Lundell har en speciell relation till Gotland. Hans alter ego Jack besöker Gotland i debutromanen från 1976. Lundell själv har sedan scenpremiären på Gotland samma år återkommit till ön många gånger. Men innan spelningen i går kväll hade rockikonen inte spelat på Gotland sedan 2006. Då var konserten på Kneippbyn inför 3 500 åskådare.
Förutom inbitna fans, par och familjer fanns ett par celebriteter på plats. En av de som njöt av musiken var före detta förbundskaptenen i ishockey Bengt-Åke Gustafsson.
- Det här är bra, men det vet man ju att det är med Lundell, sa Gustafsson, som likt många andra hade försäkrat sig med regnkläder.