Det blev en konsert med nästan konstant brist på hans allsånger, här handlade det mest om mer sällan spelat material.
"Folket bygger landet" öppnar när konserten drar i gång klockan 20. Det är spelning nummer fyra på den korta sommarturnén som endast omfattar åtta konserter. Och det är Ulf Lundells åtminstone tredje omstart sedan det beryktade hotet/löftet om att han skulle sluta turnera.
Men det är ändå en ganska gles skara som infunnit sig till spelningen, förlagd till den trista och moddiga grusplanen på Gutavallen. Cirka 1 700 personer är på plats. Men att Ulf Lundell är publikt efterlängtad av dessa råder det ingen tvekan om. Allsången i refrängen rullar redan i öppningsnumret och fansen i trängseln allra längst fram jobbar hårt från start trots det stämningsdämpande väderläget.

Bland det mest intressanta med Visbycomebacken är vilka låtar Lundell kommer att välja ur sin digra katalog. Och denna gång handlar det definitivt inte om något greatest hits-urval. Efter den välkända inledningen kommer mera konnässörmärkta opus från exempelvis "Club Zebra"-albumet som "Den stora bilden" och "På den andra sidan" och fortsätter med material från "OK Baby OK" och "Omaha". Han har uppenbarligen avsiktligt kastat ut det mesta av populärmaterialet.
Det är en fåordig Lundell som står på scenen efter att ha laddat upp med AC/DC i logen inför spelningen. Han kör sitt eget konsertrace. Det dröjer till efter fjärde låten innan han adresserar talade ord till publiken:
- Hallå Visby. Det är blött, äntligen. Det kommer att regna i två dar, sen blir det sol igen, förutspår han som den bäste väderspåman.

Drygt 60-årige Ulf Lundell låter röstmässigt klarare än på länge och hans texter går fram utan problem i ljudbilden. Det tajta bandet med, inklusive Lundell, tre gitarrer mullrar på som förväntat. Det är svulstigt och högt och andas rockenergi. Nyanserna lyser oftast med sin frånvaro även om soloinpassen är något återhållna. Lundell själv alternerar mellan elgitarr, akustisk och munspel.

Man vet vad man får vid en 150 minuters Ulf Lundell-konsert. Några överraskningar, frånsett delar av låtvalet, blir det inte.
Jo förresten, här återfanns en av de underligaste turnésouvenirerna: Ett fiskedrag märkt "Ulf Lundell sommarturné 2010".