Sedan starten med "Stum sitter guden" 2000 har sjuksköterskan och den numera etablerade författaren Anna Jansson finslipat och utvecklat sin kriminalkommissarie till en gotländsk angelägenhet, också i en redan sänd och flera kommande tv-serier med Eva Röse i huvudrollen.
Sommarens historia, "Drömmen förde dej vilse" har även denna gång lånat sitt namn från en strof av Nils Ferlin.
Men hans dikt "Vilse" ger inte någon säker vägledning till denna deckargåtas upplösning.
På hemväg från krogen blir Maria Wern själv attackerad, ett till synes oprovocerat överfall, som snart visar sig ha kopplingar till ett mera rituellt mord där en sjuksköterska i Visby, klädd till brud, är offret.
Visbypoliserna Maria Wern och Erika Lund under ledning av Tomas Hartman får tillsammans med kommissarie Per Arvidsson ett märkligt fall att lösa.

Gotländsk skröna
Anna Jansson som gärna väver in gotländska skrönor i sina berättelser har denna gång fastnat för historien om havsfrun som drunknade under sin bröllopsnatt och sedan dess osaligt försöker att locka med sig män ned i djupet.
Historien skapar undertoner som för den uppmärksamme läsaren ger bättre signaler om fallets upplösning.
Samtidigt har Anna Jansson förfinat sitt berättarspråk och skriver en varierad prosa som gör den här senaste boken än svårare att lägga undan innan vi fått det slutliga svaret på våra funderingar.
Som vanligt lotsar hon under tiden sina läsare genom sjukvårdens korridorer, där hon låter många dörrar stå på glänt för att ge sina läsare en föraning om vart den svenska sjukvårdsapparaten är på väg.

Bästa hittills
Samtidigt fortsätter Anna Jansson att utveckla förhållandet mellan Maria Wern och hennes stora kärlek Per Arvidsson, ett förhållande som fick förhinder när han för två år sedan skottskadades och genomgick en personlighetsförändring.
Trots denna seghet i förhållandet, som kan beskrivas som en degbakad bulle som växer i munnen ju mer man tuggar, och de något tröttande geografiska beskrivningarna av Visby, har Anna Jansson utvecklat sina intriger med både värme och spänning.
De som redan tidigare gillar böckerna om Maria Wern kommer att betygsätta "Drömmen förde dej vilse" som den bästa hittills och den har klar potential att locka nya läsare till skaran av Anna Jansson-fans. Oavsett om de kommande tv-deckarna blir succé eller ej.