Den roman som Uwe Timm, född 1940 och en av Tysklands mest älskade författare, har skrivit heter i alla fall "Upptäckten av currywursten". Den kom ut 1993 i hemlandet och har dessutom blivit en mycket uppmärksammad film.
Hur upptäcktes nu currywursten? Man läser och läser och får i god ordning vänta ända till de sista fyra, fem sidorna innan hemligheten avslöjas. Men vad får man inte ta del av under tiden!
Det där under tiden visar sig vara en oerhört väl berättad historia om några människor i Tyskland. Närmare bestämt i Hamburg under april och maj 1945, alltså just de dagar då andra världskriget tog slut.

Olika perspektiv
En ung sergeant, Hermann Bremer, på permission från flottan råkar i en biokö knuffa till en viss Lena Brücker som tappar sin portnyckel. Han återfinner den och de börjar prata med varandra men avbryts av det sedvanliga flyglarmet.
Ja, egentligen sitter Lena Brücker på äldreboendet många decennier senare och berättar historien för författaren (Uwe Timm själv?), så det finns två olika perspektiv i den lilla romanen. En sentida ram kring själva huvudberättelsen.
Efter timmarna i skyddsrummet dit de flytt följer Bremer med den betydligt äldre Lena Brücker hem till hennes lägenhet högst upp i ett hus nära Reperbahn. Hennes man som liknar Gary Cooper är som många andra försvunnen sedan sex år tillbaka.
Lenas säng är som en hängmatta och knarrar vilket inte är bra med tanke på grannarna under. Till slut lägger de madrassen på golvet för att inte grannarna ska höra deras något ljudliga nattliga övningar. På morgonen bestämmer sig Bremer för att desertera, det vill säga stanna hos Lena.
Hitler tar livet av sig och engelsmännen marscherar in i Hamburg men det berättar inte Lena för Bremer, som inte vet att kriget är slut. Lena går varje dag till sitt arbete i livsmedelsmyndighetens matsal.

Vardagsdramatik
Själv vågar han inte gå utomhus av rädsla för att bli upptäckt som desertör. Därmed blir han - på grund av hennes kärlek och rädsla att förlora denna - under ett antal nervpirrande dagar hennes fånge.
Mer skall inte avslöjas av handlingen i denna underbara, vardagliga och dramatiska berättelse från en spännande tidpunkt i Europas historia. Jo, kanske bara att enligt Uwe Timm är det Lena som upptäcker currywursten, vilket i Tyskland lär vara en omtvistad fråga.
Hur det går till måste man själv läsa sig till. Och det är något man inte bör missa. Därför är den här boken en mycket lämplig aptitretare för den som förutom currywurst också vill smaka på den spännande tyska litteraturen.
Idag är den en av Europas allra intressantaste. Där finns en vitalitet och nytändning som är svår att hitta på annat håll.
Kanske är det känslan av att skulddiskussionerna efter nazitiden äntligen ebbat ut som utgör grunden i denna elektrifiering.

"Mjölk och kol"
Mycket litet av den tyska litteraturen når dock Sverige. Men Thoren & Lindskog är ett litet, nystartat förlag i Malmö som vill hjälpa till att råda bot på denna brist.
Förutom Uwe Timms bok ger man ut "Mjölk och kol" av Rolf Rothman och återkommer nästa år med en roman av Sigfried Lenz samt ytterligare fyra. Heder åt detta företag!