I samband med Kulturnatten nu på lördag framträder i Almedalsbiblioteket vår svenske mästercellist tillika sommargotlänning Chrichan Larson.
Vi får höra honom som solist i Pjotr Tjajkovskijs "Rokokovariationer för violoncell och orkester". För ackompanjemanget står Gotlands Sinfonietta under ledning av Mattias Svensson Sandell.
Chrichan Larson har studerat cellospel för Gustav Gröndahl vid Musikhögskolan i Stockholm och erhöll solistdiplom 1974. Cellostudierna fortsatte i Paris för Paul Boufil 1974-75, därefter för Reine Flachot och Mstislav Rostropovich i Basel.
Chrichan Larson är verksam som cellist och tonsättare. Som musiker arbetar han med både nyskriven musik och den klassiska repertoaren. Larsons egen musik speglar en estetik vars referensramar i huvudsak är kontinentala. Verklistan omfattar kammar-, orkester- och filmmusik.
Han har varit verksam i flera orkestrar i Sverige och som kammarmusiker i bland annat Ensemble InterContemporain i Paris åren 1983-89 under Pierre Boulez’ ledning.
Han har varit solocellist i Kungliga filharmoniska orkestern i Stockholm och gästande solocellist i Hovkapellet på operan i Stockholm. Inom kammarmusiken har han spelat med bland andra Trio des Lyres och Flux. (GT)