Långfilmsdebuterande Linn Gottfridsson och Lisa Siwe är på ön.
- Vi vill beröra och jobba med kontraster, humor och starka känslor.
De pratar inte munnen på varandra men faller ofta varandra i talet.
"I taket lyser stjärnorna", filmen med Linn Gottfridsson från Visby som manusförfattare och Lisa Siwe från Stockholm som regissör, uppmärksammades rejält vid världspremiären på Göteborgs filmfestival. Lovordad av fIlmrecensenterna rullar den nu på biodukarna.
Med känsla för drama och karaktärer har de med "I taket lyser stjärnorna" gemensamt gjort den film de ville göra.
- Linn är grymt bra på psykologi, säger Lisa.
- Lisa har starka idéer, säger Linn.

I måndags var det smygpremiär på Gotland med filmvisning inför vårens skolbioprogram på ön. I går mötte de lärare och berättade om processen när ungdomsromanen, skriven av Johanna Thydell, blev en film som berör alla över generationerna.
- Vi träffades tack vare en lärare på DI, Dramatiska institutet, som förde oss samman. Det var en lyckträff. Vi gillar samma typ av film och vill berätta samma typ av berättelser, säger Linn och Lisa.

Drama med både humor och allvar är vad som gäller för båda två. Borta med vinden och Gökboet är exempel på favoriter bland filmer de gillar.
- Efter studenten på Sävegymnasiet läste jag drama, film och teater i Lund.  Det var kul men mycket teoretiskt så efter Skurups folkhögskola sökte jag och kom in på DI där jag tog examen 2002, berättar Linn som då belönades med Ingmar Bergmanpriset
Lisa Siwes väg till DI har tagit mer tid. Efter examen från regilinjen på DI 1999 har hon arbetat på ett produktionsbolag i New York.
- Jag visste tidigt att jag ville syssla bilder men det var när jag höll på med porträttfoto som jag insåg att jag ville berätta mer om människor och ägna mig åt film. Först på tredje försöket kom jag in på DI.

"I taket lyser stjärnorna" är en film med avstamp i boken med samma namn. Lisa Siwe sträckläste boken och fick idén att göra en film med klartecken från romanens författare.
- Först pratade Linn och jag oss samman om vad vi ville ta fasta på. Boken går inte att översätta i film. Vi har stor respekt för boken och filmen måste stå på egna ben. Och även om vi förhållit oss fritt till romanen har vi varit trogna essensen.

Musiken i filmen är noga utvald och har uppmärksammats. Vivaldi, Secret Service och Lykke Li fins på repertoaren.
- Musiken är viktig för dramatiken och de två världar som gestaltas i filmen. Vi jobbar med kontraster som tar spjärn mot varandra. Ska man orka ta till sig sorgen måste glädjen finnas. Så är det i livet och det gäller också för "I taket lyser stjärnorna".
Ett nytt projekt väntar för Lisa och Linn. Vi har en idé, eller en plan som Sickan i Jönsonligan skulle ha sagt, säger de två och faller i skratt som leder mot något lysande för framtiden.