Sångsällskapet NS (Nio Sångare) övar just nu intensivt inför vår- och jubileumskonserten nästa helg. Ska man tro dirigenten Lars-Erik Gottlanders ord så blir konserten i Säveskolans aula något alldeles extra.
- Vi vill alltid sjunga bra, men också vara underhållande, säger han.
Ur den breda repertoaren märks bland annat verk av Tomás Luis de Victoria, Francis Poulenc, Richard Genée och Carlos Jobim.
En salig blandning av kompositörer och stilar alltså. Men det finns också plats för lättare och mer humoristiska inslag.

Kören är känd för att de gärna klär ut sig och underhåller med skämtsamma spexnummer. Som pausunderhållning i år lovar NS att bjuda på ett maffigt Italieninspirerat spexnummer. Gotlandsmusikens brass-sektion och pianisten Pelle Almgren förstärker den 24-hövdade manskören.
Sångsällskapet NS bildades 1903 i Visby. Kören bestod från början av en dubbelkvartett med dirigent - alltså "Nio Sångare". Att Sångsällskapet NS är mycket mer än en bara en vanlig manskör är tydligt. Kören övar oftast en gång i veckan, men förutom repetitionerna äter man också middag tillsammans en gång i månaden.

Dirigenten Lars-Erik Gottlander meddelar dock att han snart gjort sitt i NS.
- Det har varit jättekul. Men det ska bli rätt skönt att sluta också. Det är dags för någon ny att ta över, säger han.
Lars-Erik Gottlander har, förutom ett kortare uppehåll på 90-talet, varit kören trogen ända sedan 1971.
Nu fortsätter han i alla fall våren åt.
Efter vårkonserten står den traditionsenliga kyrkokonserten och en körresa till Polen närmast på schemat.
- Det är inte helt uteslutet att jag hoppar in och hjälper till någon gång sedan heller.
Någon efterträdare är ännu inte utsedd, men återväxten är god i sångsällskapet.
- En tredjedel av medlemmarna i dagens kör var faktiskt inte med vid den senaste jubileumskonserten för fem år sedan, säger Lars-Erik Gottlander.