- Det viktigaste är att jag själv är nöjd. Jag är intresserad av människor och tycker om att fotografera men vill ta bilder på mitt sätt. Varje möte är en utmaning, men jag vill vara fri också som uppdragsfotograf, säger Thron Ullberg. Nu ställer han ut på Fotogalleriet i Visby och jag kan förstå varför skådespelare, författare, musiker politiker och många andra gärna låter sig avbildas av honom.
I mötet mellan människor uppstår i bästa fall en unik kontakt och i sällsamma ögonblick kan också andra känna av denna magi.
Så tycks ofta vara fallet när fotografen Thorn Ullberg träffar samman med personer vars uppdrag han har att ta deras porträtt. Resultatet blir något annat än en dokumentärbild. Thorn Ullbergs bildspråk handlar om individuell attribuering och om konstnärligt skapande. Men främst handlar det om en gåva att med kamera personifiera en människa, lyfta varje uppdrag i jobbet till konst.
Det är lätt att begripa varför han lovordas av porträtterade personer och höjs till skyarna i uppmärksammade publikationer.

Ett exempel bland många i utställningen är bilderna av skönsjungande unga Anna Larsson, nyss uppmärksammad som Orfeus, gestaltad som en gammal flintskallig gubbe av Mats Ek och Marie-Louise Ekman. Thron Ullberg porträtterar operasångerskan som gåtfullt kliven ur Den franske löjtnantens kvinna, skriven av John Fowles, besatt av människans förhållande till historien, och filmatiserad efter Harold Pinters omtolkning.
- Ett år har jag kallat utställningen på Fotogalleriet. Det är faktiskt min första porträttutställning, säger Thron Ullberg på telefon från Stockholm där han bor och arbetar. Jag ville jobba med foto på ett annat sätt och testade om det gick att göra på mitt eget vis. Jag ville vara fri och började helt enkelt att fotografera som jag tänkte och ville. Det är förstås lite speciellt, särskilt som jag sysslar mycket med uppdragsfoto, säger han och framhåller vikten av seriositeten i varje bildtagning vare sig det handlar om allvar eller komik.

Född 1969 i Övertorneå, trebarnsfar, filosofie kandidat 1995 med konsthistoria och estetik i ämneskombinationen vid Uppsala universitet, med ett förflutet som assistent som reklamfotograf och därefter känd som fotograf uppmärksammad med en rad fotoutställningar, böcker och magasin. Utställningen på Fotogalleriet är ett urval av de porträtt som han tagit under fjolåret och alla är gjorda på uppdrag av beställaren. På hans hemsida träder andra sidor fram av Thron Ullberg som fotograf. Det är bilder av människor och landskap i stora sammanhang av födelse och död med gemensam nämnare i en fotografens medvetna idé och medveten konstnärlig närvaro i varje bild.

- Det handlar om ett konstnärligt utryck i porträtt där bilden berättar lika mycket om fotografen som den han avbildar, tänker jag och får svar på min fråga av Thorn Ullberg. Jovisst, det är ett förhållningssätt där han använder kameran för att uttrycka sig själv och sina konstnärliga drömmar genom sina bilder.