I tider när både lokalradion och Gotlandsmusiken måste spara är det lätt att utbrista "det var bättre förr!". Tänk när storbandet var ett storband utan vikarier - och med fina solister i alla sektioner. Och när Radio Gotlands musiktekniker Henry Larsson fanns på plats vid konserterna för att spela in - även det med högklassigt resultat.
Så kan man tänka när man lyssnar till "80-talets jazz på Gotland", en cd med liveinspelningar från tre konserter med Visby Storband 1980-1986.
På skivan möter man Gotlandsmusikerna i några olika konstellationer - nio spår med storbandet, ett spår med tentett, fyra med kvintett och två med trio. Bengt Öslöf medverkar på samtliga låtar, och skivans fokus ligger på hans klarinett och tenorsaxofon. Klarinettspelet imponerar - och det är bara att konstatera att där saknar storbandet en efterträdare. I trio- och kvintettformatet får klarinetten fritt spelrum. Bengt Öslöf briljerar i "Body and Soul" och "After you?ve gone" med trion och i "Honeysuckle Rose" och "Shine" med kvintetten.
Men på skivan finns en rad andra fina soloprestationer. I 80-talsversionen av storbandet ingick trumpetarna Ernie Englund och Arne Ryskog (även sång) och basisten Jörgen Smedby, pianisten Ola Höglund och så kapellmästaren Olle Lind på trombon. Men mest handlar det om Bengt Öslöf och den som gillar swing med klarinett har fått något att sätta överst på önskelistan.
Ett plus även till Bosse Carlgren för ett snyggt konvolut med innehållsrik text, vilket understryker att det här är en genomarbetad produkt.