Rapport efter rapport visar att svenskar i allmänhet lägger en väldigt stor del av sin inkomst på sitt boende. Då kanske det kan komma som en överraskning att det på Gotland inom kort kommer erbjudas möjlighet att köpa en bostad där månadskostnaden ligger nära noll, eller till och med kan vändas till en inkomst. Allt under förutsättning att man är beredd att gå in med pengar och köpa sitt hem. Och att man är redo att tänka lite annorlunda.

 

– Det har alltid varit framgångsrikt att tänka tvärt om, säger Pigge Werkelin, en av initiativtagarna till den nya boendeformen, en idé han tror hårt på. Det här kan bli stort! Tänk om vi kan bygga 500 bostäder istället för ett nytt hotell, säger han.
 

Artikelbild

Hjälp med allt det praktiska

Själva grundtanken är enkel. Man köper sig ett attraktivt boende på platser som Visby, Björkhaga, Burgsviken eller Slite och bor större delen av året. Sedan hyr man ut sitt hem 8-12 veckor under turistsäsong. Tid som man med fördel kan spendera i en husbil eller i en sommarstuga. Hyresintäkten gör sedan att månadskostnaden under året blir ett fåtal tusenlappar, eller till och med vänds till en inkomst. Det praktiska kring uthyrningen får man hjälp med. Ägaren behöver inte ta ansvar för att hitta gäster eller ens lämna över nycklar.

 

Förutsättningen för att systemet ska fungera är som sagt att man är beredd att göra ett köp och att man kan tänka sig att bo någon annanstans under den absoluta högsäsongen. Dessutom bör man nog inte ta med sig moraklockan och chiffonjén när man flyttar in. Bostäderna är nämligen redan inredda, med möbler, vitvaror och utrustning av hög klass.

Artikelbild

 

– Det är det här jag menar när jag säger att man måste vara beredd att tänka lite annorlunda, fortsätter Pigge Werkelin. Jag är helt övertygad om att den här boendeformen skulle passa perfekt för många, till exempel de som har utflugna barn och som älskar husbilslivet på sommaren, säger han.

 
Unika förutsättningar på Gotland

Projektet drar igång i liten skala under våren, och nu vill man snarast komma i kontakt med ett eller två hushåll som kan tänka sig att vara med från allra första början.

– Det här skulle aldrig kunna fungera någon annanstans än på Gotland, avslutar Pigge Werkelin. Jag är så säker på att det här kommer fungera att jag är beredd att betala tillbaka insatsen till de första som anmäler sig om de skulle ändra sig inom ett år, säger han.  

 

Vill du veta mer om projektet och skicka intresseförfrågan? Gå in på dromstugan.se/bo-nastan-gratis

 

På webbsidan ovan arrangeras även en tävling där du kan vinna en veckas boende på Gotland värde 8000:-. Klicka in på sidan för att läsa hur du är med och tävlar.