SÄ lever den berömda Eskelunds-semlan vidare

Var finns Sveriges godaste semla? Svaret kan mycket vÀl vara pÄ Gotland. Eskelunds Hembageri gör delikata bakverk sedan 140 Är.

Foto: Gotlands Media

Livsmedel2021-02-09 16:23
Detta Àr ett annonssamarbete.

Fluffigt bröd, mandelmassa frĂ„n eget hemligt recept och en smarrig klick grĂ€dde. KĂ€nner du ocksĂ„ hur det vattnas i munnen? NĂ€sta vecka Ă€r det fettisdagen och pĂ„ Eskelunds Hembageri i Visby rĂ€knar man med högtryck med en produktion pĂ„ uppemot 10 000 semlor. 

Bageriet gör olika slags limpor och smÄbröd. Eskelunds Hembageri har ett gott renommé pÄ Gotland och produkterna sÀljs till viss del Àven pÄ fastlandet. Med Coop som ny Àgare kan den vÀlsmakande traditionen leva vidare.
– Faktum Ă€r att bakverken Ă€r sĂ„ uppskattade att andra matbutikskedjor köper in produkterna. NĂ€r vi har konkurrenter med röd skylt som bestĂ€ller av oss, för att deras kunder vill ha det, dĂ„ tror jag att vi Ă€r pĂ„ rĂ€tt vĂ€g, sĂ€ger Carl-Johan StĂ„lhammar, vd pĂ„ Coop Gotland, som alltsĂ„ övertog bageriet för snart tre Ă„r sedan.

undefined

Vad Àr det som gör just Eskelunds-semlan sÄ speciell?
– Eskelunds-semlan Ă€r berömd hĂ€r pĂ„ Gotland! Det som gör den sĂ„ god Ă€r kombinationen av det hĂ€rliga brödet ihop med mandelmassan som lagas efter eget hemligt recept, sĂ€ger Carl-Johan StĂ„lhammar. 

Semlan har en alldeles speciell historia just pÄ Gotland. Det sÀgs nÀmligen att det var hÀr som man började pryda bullen med vispgrÀdde.
– Ryktet sĂ€ger att fastlagsbullen frĂ„n början bestod av enbart bröd med mandelmassa i. För att fira andra vĂ€rldskrigets slut valde en bagare hĂ€r pĂ„ ön att dekorera semlan med grĂ€dde, och sĂ„ var dagens semla född. 

Eskelunds Bageri har funnits pĂ„ Gotland i 140 Ă„r i Ă„r. 2018 köpte Coop Gotland AB köpte upp företaget och integrerade bageriet med öns största Coop-butik i Visby. 
– Eskelunds var tidigare ett stort bageri med 40 anstĂ€llda och 1400 kvadratmeter produktionsyta. SĂ„ storskalig produktion hade vi inte möjlighet att bedriva i vĂ„rt lilla bageri, sĂ€ger Carl-Johan StĂ„lhammar. DĂ€remot lĂ€t vi varumĂ€rket och recepten pĂ„ de populĂ€raste bakverken leva vidare och vi lĂ€t ocksĂ„ tvĂ„ bagare följa med i övergĂ„ngen. 

undefined

Att förvĂ€rva bageriet kĂ€ndes som ett naturligt steg i Coop Gotlands vision. 
– Vi har ju sagt att vi ska vara bĂ€st pĂ„ nĂ€rproducerade saker, stötta kött- och mejeriproducenterna och det lokala överlag. SĂ„ det kĂ€ndes som att det hĂ€r gick helt i linje med vĂ„r ambition. Att knyta Eskelunds till oss stĂ€rker helt klart vĂ„rt varumĂ€rke och det har varit vĂ€ldigt lĂ€rorikt och kul hittills.

Att gĂ„ sin egen vĂ€g och inte vara rĂ€dd för att sticka ut hakan Ă€r ett signum som kĂ€nnetecknar företagsandan hos Coop Gotland. 
– Ja, vi brukar sĂ€ga att vi inte Ă€r som alla andra Coop-butiker och föreningar, sĂ€ger Carl-Johan StĂ„lhammar. Vi har exempelvis ett eget skivbolag och en vinylavdelning. Vi Ă€r ocksĂ„ de enda som bara har svenskt kött i vĂ„ra butiker. 

De har fĂ„tt flera bevis pĂ„ att deras vision har landat rĂ€tt. Coop i Visby, som Ă€r en av nio butiker i kedjan pĂ„ Gotland, utsĂ„gs till Sveriges bĂ€sta butik 2019 och Sveriges bĂ€sta dryckesbutik 2020. 

 Slutligen, hur ska ni uppmĂ€rksamma att Eskelunds Hembageri fyller 140 Ă„r i Ă„r?
– Just nu Ă€r det av förklarliga skĂ€l svĂ„rt att ha ett 140-Ă„rsjubileum, men vi har ju Ă„ret pĂ„ oss. Och tanken Ă€r att det ska ske i höst eller framĂ„t vintern. 

Karta: Gotland
Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister.
LĂ€s mer om