Foto: Gotlands Media
Fluffigt bröd, mandelmassa frÄn eget hemligt recept och en smarrig klick grÀdde. KÀnner du ocksÄ hur det vattnas i munnen? NÀsta vecka Àr det fettisdagen och pÄ Eskelunds Hembageri i Visby rÀknar man med högtryck med en produktion pÄ uppemot 10 000 semlor.
Bageriet gör olika slags limpor och smÄbröd. Eskelunds Hembageri har ett gott renommé pÄ Gotland och produkterna sÀljs till viss del Àven pÄ fastlandet. Med Coop som ny Àgare kan den vÀlsmakande traditionen leva vidare.
â Faktum Ă€r att bakverken Ă€r sĂ„ uppskattade att andra matbutikskedjor köper in produkterna. NĂ€r vi har konkurrenter med röd skylt som bestĂ€ller av oss, för att deras kunder vill ha det, dĂ„ tror jag att vi Ă€r pĂ„ rĂ€tt vĂ€g, sĂ€ger Carl-Johan StĂ„lhammar, vd pĂ„ Coop Gotland, som alltsĂ„ övertog bageriet för snart tre Ă„r sedan.
Vad Àr det som gör just Eskelunds-semlan sÄ speciell?
â Eskelunds-semlan Ă€r berömd hĂ€r pĂ„ Gotland! Det som gör den sĂ„ god Ă€r kombinationen av det hĂ€rliga brödet ihop med mandelmassan som lagas efter eget hemligt recept, sĂ€ger Carl-Johan StĂ„lhammar.
Semlan har en alldeles speciell historia just pÄ Gotland. Det sÀgs nÀmligen att det var hÀr som man började pryda bullen med vispgrÀdde.
â Ryktet sĂ€ger att fastlagsbullen frĂ„n början bestod av enbart bröd med mandelmassa i. För att fira andra vĂ€rldskrigets slut valde en bagare hĂ€r pĂ„ ön att dekorera semlan med grĂ€dde, och sĂ„ var dagens semla född.
Eskelunds Bageri har funnits pÄ Gotland i 140 Är i Är. 2018 köpte Coop Gotland AB köpte upp företaget och integrerade bageriet med öns största Coop-butik i Visby.
â Eskelunds var tidigare ett stort bageri med 40 anstĂ€llda och 1400 kvadratmeter produktionsyta. SĂ„ storskalig produktion hade vi inte möjlighet att bedriva i vĂ„rt lilla bageri, sĂ€ger Carl-Johan StĂ„lhammar. DĂ€remot lĂ€t vi varumĂ€rket och recepten pĂ„ de populĂ€raste bakverken leva vidare och vi lĂ€t ocksĂ„ tvĂ„ bagare följa med i övergĂ„ngen.
Att förvÀrva bageriet kÀndes som ett naturligt steg i Coop Gotlands vision.
â Vi har ju sagt att vi ska vara bĂ€st pĂ„ nĂ€rproducerade saker, stötta kött- och mejeriproducenterna och det lokala överlag. SĂ„ det kĂ€ndes som att det hĂ€r gick helt i linje med vĂ„r ambition. Att knyta Eskelunds till oss stĂ€rker helt klart vĂ„rt varumĂ€rke och det har varit vĂ€ldigt lĂ€rorikt och kul hittills.
Att gÄ sin egen vÀg och inte vara rÀdd för att sticka ut hakan Àr ett signum som kÀnnetecknar företagsandan hos Coop Gotland.
â Ja, vi brukar sĂ€ga att vi inte Ă€r som alla andra Coop-butiker och föreningar, sĂ€ger Carl-Johan StĂ„lhammar. Vi har exempelvis ett eget skivbolag och en vinylavdelning. Vi Ă€r ocksĂ„ de enda som bara har svenskt kött i vĂ„ra butiker.
De har fÄtt flera bevis pÄ att deras vision har landat rÀtt. Coop i Visby, som Àr en av nio butiker i kedjan pÄ Gotland, utsÄgs till Sveriges bÀsta butik 2019 och Sveriges bÀsta dryckesbutik 2020.
Slutligen, hur ska ni uppmÀrksamma att Eskelunds Hembageri fyller 140 Är i Är?
â Just nu Ă€r det av förklarliga skĂ€l svĂ„rt att ha ett 140-Ă„rsjubileum, men vi har ju Ă„ret pĂ„ oss. Och tanken Ă€r att det ska ske i höst eller framĂ„t vintern.