Öns största medieföretag har sedan 2019 arbetat fokuserat mot flera utvalda mål från Agenda 2030. Jämställdhet har varit ett av de prioriterade områden som företaget har arbetat med.
För tre år sedan satte företagsledningen upp flera prioriterade mål och under de gångna åren har arbetet stadigt gått framåt.
Gotlands Media har idag bland annat en jämställd styrelse och arbetar kontinuerligt med att könsfördelningen ska vara minst 50/50 inom hela företaget.
– Som ansvarig för bolaget är jämställdhetsfrågan alltid på min agenda. Vi måste göra skillnad varje dag för att skapa förändring, säger Johan Mattisson.
Tidningarna, Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar, samt nyhetssajten Helagotland.se arbetar varje dag med jämställdheten i sina publiceringar. Målsättningen är att det ska vara 50 procent kvinnor och 50 procent män som intervjuas och är med på bild.
Dagligen arbetar vi med våra olika titlar att det ska vara jämställt och en jämn representation mellan könen. Jag tror att det är få företag på Gotland som arbetar så fokuserat med de här frågorna. Vi har med det på varje morgonmöte, säger Johan Mattisson, vd på Gotlands Media.
Ulrica Fransson, onlinechef på Gotlands Media, ger flera konkreta exempel på hur man arbetar i vardagen:
– Vi mäter jämställdheten både i varje enskild artikel och totalt på sajten varje dag. En jämställd rapportering ger också en mer jämställd grupp läsare. Vill vi nå fler kvinnliga läsare måste vi också göra fler kvinnor synliga i våra artiklar. Det pratar vi om varje dag. Aktiva kvinnor på bild är viktigt, men minst lika viktigt är att anstränga sig lite extra för att hitta kvinnor som är ”experter” och jobba sig framåt för att hitta dem, inte vara nöjd med första bästa person att intervjua, vilket fortfarande oftast är en man i väldigt många sammanhang.
Dessutom har företaget satsat på podden ”Snacka om Affärsliv” med Nina Rung som programledare. Satsningen gjordes bland annat för att bidra till att få ett mer jämställt näringsliv och därmed få till en förändring i strukturerna.
– Vi har stort fokus på jämställdhetsfrågor både lokalt hos oss men även inom hela NTM som mediekoncern. Frågan om jämställdhet är viktig både som arbetsgivare, i journalistiken och i kommersiella produktioner. Om vi ska lyckas skapa förändring behöver vi aktiva handlingar varje dag för att uppnå jämställdhet och bryta stereotypa normer.
Hur tar ni dessa frågor vidare framåt?
– Genom att ständigt påminna varandra. Jag följer också nogsamt könsfördelningen på våra registrerade läsare. Och om man bestämmer sig för att jobba aktivt med frågan så sker en förändring. Om än så sakteliga. På Gotlands Media började vi tänka jämställdhet långt innan vi hade mätverktygen, vilket syns nu. Vi ligger oftast bäst i hela vår koncern. Störst är utmaningen för sportredaktionen men även där ligger Gotland i framkant.
Här kan ni läsa mer om Gotlands Medias jämställdhetsarbete.