Annonssamarbete med Heidelberg Materials

Så ska Sveriges koldioxidutsläpp minska med fyra procent – i Slite

År 2030 ska fabriken i Slite tillverka cement med noll nettoutsläpp av koldioxid, och dessutom kunna nå minusutsläpp. I ett slag minskar det Sveriges totala koldioxidutsläpp med fyra procent. Men hur går det egentligen till från infångning till lagring? Här förklarar vi i fem enkla steg.

Fabrikschefen Matilda Hoffstedt växte upp i Östergarn på Gotland och bor i Stenkyrka två mil från Slite.

Fabrikschefen Matilda Hoffstedt växte upp i Östergarn på Gotland och bor i Stenkyrka två mil från Slite.

Foto: Heidelberg Materials

Native2023-10-27 09:09
Detta är ett annonssamarbete.

Nyfiken på hur cementindustrin ska ställa om? Nu har vi skapat en plats där du kan läsa om hur vi ska nå bortom noll nettoutsläpp av koldioxid och skapa en betydande kolsänka. 

Heidelberg Materials ställer om cementtillverkningen vid Slitefabriken. Målet är att kunna producera cement utan klimatavtryck år 2030.

– Det uppnår vi genom att fortsätta öka andelen bioenergi i tillverkningen och ersättningsmaterial för kalksten i cementen – samtidigt som vi planerar att bygga en av världens största fullskaliga CCS-anläggningar i cementindustrin för infångning av koldioxid. CCS står för Carbon Capture and Storage, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt, och fortsätter:
– Vi hoppas att många, inte minst närboende i Slite och på övriga Gotland, vill följa med på vår resa bortom noll nettoutsläpp. Nu har vi skapat en sajt där du kan läsa om utvecklingen, se bilder och filmer och få koll på senaste nytt från Slitefabriken.

Tekniken som fångar in koldioxid
Men hur fångar man in en osynlig gas? Vi frågade Marcus Laurent, projektledare på Slitefabriken och ansvarig för att bygga upp mellanlagringen och transporten av den koldioxid som ska fångas in.

undefined
Efter några år på ett byggföretag har Marcus Laurent återvänt till sin forna arbetsplats Slitefabriken för att få vara med om CCS-resan. ”Jag får samarbeta med otroligt duktiga experter som knyts till projektet.”

1: Infångning
– Cementtillverkning medför ett oundvikligt utsläpp av koldioxid. I stället för att släppas ut i atmosfären, kommer utsläppen att ledas till en ny anläggning som ska byggas inne på fabriksområdet där man började bryta kalksten 1919.

Den anrika 108 meter höga skorstenen – ett landmärke i Slite – kommer att kapas och ett nytt torn ska byggas där koldioxiden avskiljs från rökgaserna. Läs mer här!

undefined
Skorstenen som släpper ut den vita röken ska kapas vid ungefär 40 meter.

2: Koldioxiden avskiljs
– Rökgaserna får stiga genom en aminlösning i ett torn i nya anläggningen. Amin (som reagerar ytterst lätt med kol) suger upp koldioxiden. Lösningen åker sedan in i ett stort rör där koldioxiden kokas bort från aminerna. Ett rent flöde av koldioxid kan sedan ledas i väg. De kvarvarande rökgaserna släpps ut i atmosfären – utan att påverka klimatet.

3: Blir vätska och mellanlagras
– Koldioxiden utsätts för högt tryck och kyls sedan ner för att omvandlas från gas till vätska. Därefter lagras den i speciella containrar i väntan på transport.

4: Transport
– Den flytande koldioxiden fraktas i slutna tankar till sin plats för permanent geologisk lagring. Från Slite hamn kommer detta att ske med fartyg.

5: Permanent lagring
– Flera lagringsplatser som kan bli aktuella för lagring av koldioxiden från Slite byggs nu upp på olika platser i Nordsjön. Lagringen sker på kilometerdjup i berggrunden med ett högt naturligt tryck. Platserna för geologisk lagring är noggrant kartlagda och geologiskt undersökta under lång tid och själva lagringen övervakas löpande.

Koldioxiden blir sten och en del av berget
Över tid omvandlas koldioxiden till mineral och blir en del av berget. Den koldioxid som en gång var bunden till kalkstenen, råvaran i cement, återgår alltså till att vara bunden i berg.

Flyttade från Island till Gotland – och fick drömjobbet på Slitefabriken. Läs om ”Hoffi” och andra som vill vara med på klimatresan.

undefined
Holmfridur ”Hoffi” Snorradottir, 25, från Reykjavik på Island är miljöingenjör på Slitefabriken.

Vad menas med noll nettoutsläpp?
Slitefabriken byggs om för att fånga in uppemot 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid varje år – för att nå noll nettoutsläpp av koldioxid, och dessutom kunna nå minusutsläpp.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef, förklarar:
– Vi arbetar sedan lång tid med att minska utsläppen av koldioxid i alla delar av verksamheten. Det gör vi genom att öka andelen bioenergi, minska mängden kalksten i produkten och genom att elektrifiera transporter. När vi kan fånga in de kvarstående oundvikliga utsläppen så kommer den totala utsläppsnivån nå bortom nettonoll. Vi kommer  att kunna skapa minusutsläpp.

Minusutsläpp leder till en kolsänka
Målet stannar alltså inte vid noll nettoutsläpp av koldioxid – utan man siktar på att dessutom nå minusutsläpp och skapa en kolsänka.

Vad betyder egentligen minusutsläpp?
Fabriken i Slite använder alltmer bioenergi. När koldioxid som fångas in kommer från biogena källor uppstår det som brukar kallas minusutsläpp eller negativa utsläpp. Eftersom växterna sugit upp koldioxid ur atmosfären medan de vuxit, blir nettoeffekten minus när även denna koldioxid fångas in.

Koldioxid återgår till att bli mineral och en del av berggrunden
Den infångade koldioxiden lagras permanent geologiskt och omvandlas över tid till mineral och blir en del av berggrunden. Den koldioxid som en gång var bunden till kalkstenen, råvaran i cement, återgår alltså till att vara bunden i berg. När även den koldioxid som kommer från bioenergin fångas in och binds in (BECCS), nås minusutsläpp och en kolsänka skapas.

– När anläggningen är på plats år 2030 kommer vi att fånga in koldioxiden både från de fossila och biogena energikällor som används vid cementtillverkningen. Genom att fånga in flera hundratusen ton biogen koldioxid når vi minusutsläpp och skapar en betydande kolsänka, säger Matilda.

undefined
Fabrikschefen Matilda Hoffstedt växte upp i Östergarn på Gotland och bor i Stenkyrka två mil från Slite.

Nyfiken på Slite CCS? Nu har vi skapat en plats där du kan läsa om hur vi ska nå bortom noll nettoutsläpp av koldioxid: www.sliteccs.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.