Factoring, att sälja en kundfaktura och få betalt direkt, har blivit ett av de vanligaste sätten att få in pengar till bolaget nere på kontinenten. Under 2023 omsatte factoringmarknaden hela 2,44 biljoner euro, och mest populärt var factoring i Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien.
Men svenska entreprenörer har ännu inte hakat på trenden, och Sverige som land utgör endast 0,9 procent av den totala factoringmarknaden.
På kredittjänsten Toborrow ser man att allt fler väljer factoring när de tar betalt, men Michael Emås tror att det fortfarande finns ett motstånd.
– På kontinenten har man använt sig av factoring i årtionden, men i Sverige är det fortfarande många som drar sig för att sälja sina fakturor av olika anledningar. Företagare tror att det kan tolkas som att de har problem i bolaget, eller att de inte litar på slutkunden. Men i själva verket är det något som underlättar för båda parterna, säger han.
”Kostar enstaka procent per faktura”
En stor fördel för småföretag är att de kan fokusera på kärnverksamheten i stället för att hålla koll på att fakturorna betalas.
– I ett mindre bolag är varje arbetstimme oerhört värdefull. Om man då kan outsourca arbetstiden och fortsätta fokusera på det man gör bäst kan man tjäna mycket”, säger Michael Emås.
Att en del av fakturabeloppet försvinner vid factoring tror han också kan vara en bidragande faktor till att många drar sig för att sälja fakturorna. Men i dag börjar factoringbranschen vara så konkurrensutsatt att det handlar om ett fåtal procent.
– När ett bolag har mellan en och åtta procent i vinstmarginal så vill man inte ha en avgift på fem procent. Men våra partners tar endast enstaka procent per faktura som säljs, allt handlar om hur stabil man anser att kunden är”, berättar Michael Emås.
”Vi märker av en snöbollseffekt nu”
Processen för att börja med factoring tar endast ett par dagar, och på Toborrow hoppas man att allt fler svenska småföretagare inser vilka fördelar som factoring innebär.
– Vårt jobb är att förändra inställningen till factoring och visa att det inte är något negativt. Vi märker av en snöbollseffekt nu, att factoring börjar tilltala fler företagare. Och när man väl har börjat sälja fakturor är det så pass underlättande i vardagen att det är få som går tillbaka”, avslutar Michael Emås.
LÄS MER: Så fungerar factoring hos Toborrow – börja använda det redan idag