Hållbarhet är större än en fråga, och globalt eller lokalt måste vi varje dag försöka göra lite större skillnad än dagen innan. Under det senaste året har vi därför arbetat med att utveckla Maximal Gemenskap och knyta alla våra engagemang mot Agenda 2030 berättar Moa Lilja, VD och handlare ICA Maxi Visby och fortsätter, det blir också en tydlig mall för oss som visar huruvida en satsning är rätt eller inte.
FN’s Agenda 2030 med 17 globala mål kan ibland kännas långt borta om man är på en ö ute i Östersjön, men det är precis tvärt om.
Alla är viktiga men ICA Maxi Visby har valt ut att arbeta med fem av målen.
Vi har valt att arbeta med ett antal frågor som bland annat är miljö, matsvinn, inkludering, mångfald, jämställdhet, lokalt och hälsa. Översatt mot FN’s globala mål är det nummer 3, 5, 8, 12 och 13 som vårt fokus ligger på säger Paul ”Dino” Larsson, handlare ICA Maxi Visby, och fortsätter, vad vi gör på Gotland gör skillnad, därför är det viktigt att våra målsättningar om hållbarhet också bidrar till den globala agendan!
Matsvinn är som sagt en fråga som engagerar många och visste du att vi varje år slänger cirka 97 kilo mat per person och år. Men även i butiken finns ett matsvinn som man arbetar aktivt med. Varje år skänker ICA Maxi Visby mat till Birkagården för cirka 400 000 kr och i deras frukt och grönt avdelning har man snart sålt över 3000 Svinn-bra Frukt och Grönt påsar som innehåller sånt som inte går att sälja, men som smakar bra. En påse kostar 30 kr och väger cirka 5 kilo, det betyder att man tillsammans med alla kunder snart har räddat cirka 15 ton.
Det är viktigt att jobba med Matsvinn från flera perspektiv, dels har vi infört olika IT-system som WhyWaste som hjälper oss att ha koll på vårt sortiment i delikatessdiskarna och på lagret för att undvika svinn. Vi har en Svinn-bra kyl där man kan handla produkter till halva priset som närmar sig sista dag. Vi har också börjat förädla svinn i vår delikatess och i vårt bageri där vi exempelvis tog fram en svinn-bra äppelkaka säger Moa och fortsätter, men viktigast av allt för att skapa en förändring är att jobba med inspiration! Man måste tycka att det är roligt och enkelt. Blir det jobbigt och svårt kommer en förändring sällan fungera långsiktigt, ungefär som ett nyårslöfte skrattar Moa.
Stelor har också under två år hämtat svinn på ICA Maxi och sedan förädlat och serverat i sin restaurang och på catering tillsammans med lokala råvaror. Något som blivit väldigt uppskattat av gästerna! Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, har också vid ett flertal tillfällen i Maxiköket visat hur man kan laga mat på svinn. Nu har man också tillsammans tryckt upp en liten receptfolder som innehåller enkla recept och tips för att förädla mat som man kanske annars tänkte kasta. Till jul kommer också Gabriel att visa upp hur man kan ta vara på mycket utav julmaten till mellandagarna!
När mat inte går att äta eller förädlas så hämtas det ofta av olika djuparker eller bönder (såsom under torkan sommaren 2018) och i sista hand blir det bio-gas komposten.
Globala utmaningar med alltifrån extremväder till hur mycket mat vi slänger behöver vi jobba med, speciellt här på vår ö. Men ibland kan det upplevas som svårt att göra rätt, här vill vi med vårt arbete runt Maximal Gemenskap förenkla, att vi gör det enkelt att göra ett hållbart val. Vi är stolta över att många väljer att handla hos oss, det är grunden för att vi kan fortsätta jobba och inspirera i de här frågorna, avslutar Moa