En påminnelse om hoten mot det fria ordet

På vaga grunder hålls den svenska journalisten Joakim Medin fängslad. ”Turkiet måste släppa honom fri”, skriver Mimmie Björnsdotter Grönkvist.

På vaga grunder hålls den svenska journalisten Joakim Medin fängslad. ”Turkiet måste släppa honom fri”, skriver Mimmie Björnsdotter Grönkvist.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Yttrandefrihet, tryckfrihet2025-04-03 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Den svenske journalisten Joakim Medin hålls fängslad på vaga grunder. Turkiet måste släppa honom fri.

Frilansjournalisten och författaren Joakim Medin följde en grundläggande journalistisk impuls, viljan att vara där det händer, när han åkte till Istanbul för att bevaka de stora protesterna i Turkiet. 

Väl på plats fängslades han, misstänkt för terrorkoppling, och det riktas även anklagelser mot Medin om att ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Grova och helt falska anklagelser, enligt Andreas Gustavsson som är chefredaktör på Dagens ETC och Medins uppdragsgivare. "Han känner ännu inte till varför han är gripen och det gör inte vi heller" sa chefredaktören till SVT (30/3) och menar att eftersom anklagelserna återges av den statliga nyhetsbyrån kan det mycket väl vara där det landar. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) har bekräftat att varken Sverige, Joakim Medin eller hans juridiska ombud fått ta del av några formella anklagelser mot honom.

Medin ska vara bland de misstänkta i en utredning kopplad till den docka föreställande Erdogan som hängdes utanför Stockholms stadshus år 2023. Det var en protest som hölls av Rojavakommittéerna, som uppger att Medin varken deltog i aktionen eller varit medlem i organisationen. Grunderna på vilka en svensk journalist sitter fängslad, i ett med Sverige allierat Nato-land, är minst sagt vaga.

Efter tre dagar som häktad kom beskedet att Medin flyttas till ett högsäkerhetsfängelse. Till SVT sa hans fru, Sofie Axelsson: Jag vet inte om det är bra eller dåliga nyheter, det vill jag inte spekulera i. Jag vill bara få hem Joakim.

Lyssnar man på Michael Sahlin, tidigare Turkietambassadör, är det tyvärr dåliga nyheter (SVT 30/3). Marmara, dit Medin flyttats, är känt för högprofilerade fall med fängslade politiker och journalister. "Det är ingen bra nyhet och indikerar att det här inte är något snabbt ärende som man kommer att lösa på några dagar," säger Sahlin, och påpekar att det i Turkiet är vanligt att man riktar terroranklagelser mot journalister för att lägga krokben för deras arbete.

Sådana krokben för det fria ordet är oacceptabla. UD och utrikesministern behöver jobba febrilt för att få hem Medin. Hans fall är en viktig påminnelse om andra svenskar som sitter fängslade utomlands för att ha brukat sin yttrandefrihet, om Dawit Isaak och Gui Minhai – och en isande påminnelse om att yttrandefriheten är långt ifrån en självklarhet, att det fria ordet är hotat i världen.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.