Mindre vattenslöseri med marknadspriser

Vatten2020-02-29 06:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

NĂ€r minidokumentĂ€rserien Explained (Netflix) ger sig pĂ„ att förklara vĂ€rldens vattenkris börjar det ungefĂ€r som man kan förvĂ€nta sig. BefolkningstillvĂ€xt, urbanisering och klimatförĂ€ndringar hĂ„ller pĂ„ att pressa vĂ€rldens vattenreserver till bristningsgrĂ€nsen. Giriga företag sörplar sjöar och floder som milkshakes. 

Man ska inte relativisera problemet. År 2030 vĂ€ntas 2,7 miljarder mĂ€nniskor leva i regioner med vattenbrist, enligt World Water Clock. Det Ă€r en ökning med 400 miljoner frĂ„n i dag. Sverige Ă€r heller inte förskonat. Under den extremt varma sommaren 2018 rĂ„dde vattenbrist pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll i landet, och det tog lĂ„ng tid att Ă„terstĂ€lla grundvattenreserverna. Även hĂ€r vĂ€ntas torka bli vanligare i framtiden. 

Men som Àven Explained-dokumentÀren kommer till Àr lösningarna pÄ vattenfrÄgan inte statlig reglering, ransonering och minskade marknader, utan motsatsen. Vattenbristen Àr stor pÄ sina hÄll dÀrför att vattnet betraktas och behandlas som en allmÀn tillgÄng, en rÀttighet som alla (inklusive företag) Àr fria att anvÀnda efter eget tycke och behov.

Resultatet Ă€r, knappast förvĂ„nande för den som hört talas om det ekonomiska begreppet “tragedy of the commons” (allmĂ€nningens tragedi), ett enormt slöseri. Södra Kalifornien, med ett mycket torrt klimat, importerar tusentals miljarder liter vatten för att odla alfalfa. 

Priset de betalar motsvarar inte ens leveranskostnaderna. I Sydafrika skulle Kapstaden inte ha nĂ„gon vattenbrist om vinodlarna betalade marknadspris för vattnet. I Saudiarabien pumpas grundvatten upp till bevattningsjordbruket. 

En korrekt prissignal skulle driva upp kostnaden för vatten i sĂ„dana sammanhang och göra resursanvĂ€ndningen mer effektiv. Det skulle knappast vara lönsamt att odla ris eller mandlar i öknen. I svensk kontext skulle det skapas resurser för att underhĂ„lla den pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll mycket eftersatta VA-infrastrukturen. 

Prisets effekt pĂ„ resursanvĂ€ndningen Ă€r inte en teoretisk förhoppning utan beprövad erfarenhet. I Australien tĂ€vlar vattenleverantörer pĂ„ en fri marknad med fri prissĂ€ttning, vilket haft goda effekter pĂ„ förbrukningen och effektiviteten. Israel har vĂ€nt vattenbrist till överskott genom ökade priser. DĂ€r har prissĂ€ttningen ocksĂ„ gett effekter pĂ„ utbudssidan, genom att avsaltning av havsvatten blivit lönsamt. 

Skulle dĂ„ inte de högre priserna Ă€ven drabba redan utsatta grupper? Jo, risken finns. Den personliga konsumtionen utgör emellertid bara en brĂ„kdel av den industriella eller agrikulturella anvĂ€ndningen. 

I Sverige stĂ„r industrin för 70 procent av förbrukningen. En dubbling av vattenpriset skulle knappt mĂ€rkas för den som anvĂ€nder vatten till hygien och matlagning, men skulle ge incitament till företag att hushĂ„lla med sin anvĂ€ndning. 

Priset pĂ„ vissa livsmedel skulle möjligen stiga, men hur mycket Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga. Köttkritiker pĂ„pekar att det krĂ€vs 16 000 liter vatten för att producera ett kilo kött, men bortser frĂ„n att 94 procent Ă€r regnvatten som vi i mĂ„nga fall inte kunnat ta vara pĂ„ utan betesdjur.

Om priset pÄ kött ÀndÄ stiger vore det en bra sak, eftersom det dÄ reflekterar varans verkliga pris; nÀr saker Àr för billiga i relation till sin miljöpÄverkan tenderar vi att slösa. VattenfrÄgan Àr ett utmÀrkt bevis.