LIBERAL ASPEKT
Katarina Hedström tar upp en viktig fråga i sin ledare den 4 september 2024 om hur svår depression i behandlas i akuta skeden. På Gotland avviker behandlingen från nationella och internationella rekommendationer. Låt mig börja med att säga att jag inte är läkare, jag vill ta upp frågan ur ett strukturellt perspektiv.
Jag är för att verksamhet inom Region Gotlands ram ska utövas under lagar och förordningar. Det, inbillar jag mig, skapar förutsebarhet och rättssäkerhet. Till fullmäktige den 30 september har jag redan förberett en interpellation i frågan men delar mina funderingar redan här.
Enligt en artikel i SvD den 5 augusti 2024 (s 14) följer Region Gotland inte Läkemedelsverkets rekommendationer vid behandling av svår depression. SvD frågade samtliga svenska regioner och Gotland stack ut. Det var ett fåtal som inte svarade alls – hur de gör vet vi inte men låt oss fokusera på sakfrågan och på Gotland.
Vid behandling av svår depression har det narkotikaklassade läkemedlet Ketamin i forskningsstudier visat sig ge en snabb och kraftig antidepressiv effekt och det kan verka bra. Medlet är inte godkänt för behandling av denna diagnos, vare sig i USA (FDA) eller EU. Royal College of Psychiatrists (Statement on ketamine to treat depression. Position Statement CERT 02/17, (2017), s. 3, skriver:
Despite clinical trials showing rapid improvement in mood after ketamine infusion, there are still significant gaps in our knowledge about dosage levels, treatment protocols and the effectiveness and safety of long term use.
God och jämlik vård är något vi eftersträvar på Gotland. Ja faktiskt är strävan att vården ska vara jämlik över hela landet. Till stöd för detta finns både lag och förordning samt rekommendationer från Läkemedelsverket, Europeiska läkemedelsmyndigheten och FDA, i USA om vilka läkemedel som är godkända för vilka diagnoser. Det ska följas och bör följas även på Gotland.
På ett strukturellt plan gäller det hela Region Gotlands verksamhet, att verka under lagarna. Det ger inte utrymme för egna prövningar eller att ifrågasätta vad riksdagen lagstiftat om eller myndigheter förordar. Ska det ifrågasättas måste det göras på rätt sätt.
Att inte, så att säga, ”gå rätt väg” skapar en situation där medborgare inte kan räkna med att behandlas på det vis som lag eller förordning föreskriver. Gotland ska inte avvika. Gotlänningar ska kunna förvänta sig att samma sak gäller på ön som i landet i övrigt. Alltid.