Intressant det där med lyckoindexet och Finland i topp igen. Livslängden, BNP per capita etcetera är högre i Sverige men förväntningarna högre i Sverige än i Finland och folket då mera förnöjda med vad de har än hos ”storebror” Sverige. Men Norden generellt håller samma höga nivå globalt sett i olika index. Sverige har mer av ”de stigande förväntningarnas missnöje” (Erlanders ord) än i Sveriges forna östliga provins sisu-Finland. Och där nu ett spännande riksdagsval med troligt maktskifte väntar efter 14 april.
Hur det går? Sannolikt blir det ridpass för statsministern och centerledaren Sipilä som dragit på sig stort missnöje med sin sjukvårdsreform Sote - och som riksdagen har sagt nej till. I färska opinionsmätningar har C sjunkit till runt 14 procent och är jämnstora med De gröna i stöd. Fortsatt solklar etta är SDP, Socialdemokraterna, med runt 21 procent i stöd - och därmed som största parti då de som under Antti Rinnes ledning får uppdraget att bilda nu regering efter den 14 april. Sannolikt då i koalition med bland annat De gröna, också i opinionen stigande Vänsterförbundet, lilla men ”ständiga” regeringspartnern Svenska Folkpartiet och troligen även i opinionen fortsatt nästa största Samlingspartiet med runt 18 procent i stöd. Alternativet till Sam är möjligen Centern om de först fått en ny partiledare efter misslyckade Sipilä. Han har för övrigt själv aviserat att han kan komma att avgå om Centern gör ett dåligt val – och just så ser det också ut att gå om partiet mycket knappt i konkurrens med De gröna blir Finlands tredje största parti, i stället för störst som man blev i förra riksdagsvalet.
Men prognosen nu är att Finlands nästa statsminister sannolikt kommer att bli Antti Rinne från SDP. I så fall får Stefan Löfven en S-kollega i kretsen av nordiska statsministrar. Snart kan det – i sommar – följas av ytterligare en eftersom S-ledaren Mette Frederiksen i Danmark också leder klart i olika opinionsmätningar.
I ett EU- och globalt perspektiv bor vi – trots ting som borde vara ännu bättre – i Sverige, Finland och övriga Norden i den bästa av världar. En helt annan sak är sedan att det finns en hel del övrigt att önska vad gäller till exempel den på senare tid växande ojämlikheten, arbetslösheten som borde vara lägre och klyftorna mellan stad och land mindre än de är för tillfället i vårt i grunden ännu lyckliga hörn av världen. Kommande finska riksdagsval och senare EU-val är viktiga och värda att följa också i detta perspektiv och kaosartat osäkra Brexit-tider.