Trump klarar inte möta maktmänniskor

Underledare Gotlands Folkblad2018-06-22 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Många, särskilt Donald Trump, verkar besatta av att historia skrevs i Singapore genom toppmötet KIM-TRUMP. Men observera då att världsekonomin inte alls påverkas ens om alla restriktioner med handeln med Nordkorea försvinner eller om Koreahalvön skulle bli en kärnvapenfri zon. Nordkoreas bästa vän är Kina, med massor av kärnvapen som aldrig skulle låta grannen försvinna. (Vad hade Libyen för vänner när deras kärnvapenprogram skrotades?)

Viktigare i historiens ljus blir nog det kollapsade G7-mötet mellan de rikaste nationerna. På mötet deltog ledarna från USA, Japan, Canada, Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland.

Mötena har oftast främst varit ett fototillfälle utan verkligt innehåll.

Men i allvarliga lägen, som under finanskrisen 2009, har mötet varit centralt för att lösa globala kriser.

I år finns ett krisläge skapat av Trumps angrepp på frihandeln genom att belägga amerikansk stålimport med 25-procentiga tullar. Det är något som naturligtvis har lett till liknande tullar mot amerikansk export. Ett fullskaligt handelskrig hotar.

Många hoppades att mötet skulle dämpa stridsivern. Men det blev tvärtemot. Trumf kom för sent till mötet. Utan någon förvarning krävde han att Ryssland skulle vara med.

Det är ett land som några år fått delta i G7 men som uteslutits efter Krim-attacken, och kriget i det östra Ukraina, försöken att påverka våra demokratiska val och tom mordförsök på brittisk mark.

Trump lämnade sedan i förtid mötet innan ämnen som klimatet kom upp, men godkände den kompromiss han och de sex andra kommit överens om.

Men på planet till Singapore tog han tillbaka sitt godkännande och attackerade ursinnigt framför allt de kanadensiska värdarna och kallade premiärminister Justin Trudeau ohederlig.

Trumf gnällde notoriskt över andra länders tullar, men till exempel EUs tullmur mot USA är i genomsnitt ynkliga 3 procent. Nu hotar Trumps beteende att bryta upp allt förtroende och samarbete som byggts upp i 100 år.

Amerikaner beskriver presidentens lynne som att på måndagen är han din bäste vän, på tisdag din värste fiende och på fredag är ni golfpolare igen.

Nobelpristagaren Paul Krugman tror att Trump inte klarar möten med andra maktmänniskor som varken smickrar eller mutar honom med pengar till hans familjeimperium.

Jämför med Kinas ledare som gav hans dotter Ivanka tillstånd att sälja sin modekollektion i Kina. Eller att kinesiska storbanker gick in med miljarder dollar för att rädda svärsonens fastighetsspekulationer.

Massmördaren Kim är kanske en bättre partner för Trump än våra demokratiskt valda ledare!

Fil dr nationalekonom