Hemma fÄr man stÀda som man vill

SprÄk2019-09-21 05:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KULTURDEBATT

Jag tÀnker pÄ stÀdning. PÄ KörsbÀrsgÄrden i Sundre har man i sommar kunnat se replikor av tvÄ konstnÀrsateljéer. Den ena tillhörande Björn Erling Evensen, den andre Lars Olof Loeld.

Evensens skapanderum Ă€r fullt av pryttlar, urklipp, bilder, skisser, material av olika slag. Loelds helt renskalat. TvĂ„ arbetsrum som speglar tvĂ„ helt olika uttryck. 

SĂ„dĂ€r Ă€r det ju hemma hos vanligt folk ocksĂ„. Ordning och reda, eller kaos. Fast oftast nĂ„got mitt emellan. Idealet Ă€r dock ordningen, konstnĂ€rsateljĂ©er undantagna. De fĂ„r se ut hur som helst. 

NĂ€r det gĂ€ller vĂ„ra hem skrivs det böcker om döstĂ€dning och görs tv-serier om hur vi ska tacka vĂ„ra klĂ€der innan vi rensar ut dem. GĂ„r vi ut i trĂ€dgĂ„rden rĂ„der samma ideal. Prydlighet. TillgĂ€nglighet. FĂ€rgmatchning. Robotklippta grĂ€smattor. Luft och ljus. 

Vidare ut pĂ„ gatan. I det som Ă€r vĂ„rt gemensamma, det skattefinansierade. Gruset ska bort pĂ„ vĂ„ren. Buskar som skymmer sikten ska klippas. Sjuka trĂ€d huggas ned. Inget konstigt med det. 

Gatan mĂ„ste vara framkomlig, sĂ€ker och tillgĂ€nglig. PĂ„ gatorna rör sig mĂ€nniskor. Alla har lika stor rĂ€tt att vara dĂ€r sĂ„ lĂ€nge de inte skadar nĂ„gon annan. ÄndĂ„ muttrar vi över den som talar för högt, sitter med muggen utanför Ica, stoppar upp rytmen med sin rullator, över musiken som ljuder frĂ„n puben.

NĂ„gra retar sig pĂ„ dem som tĂ€cker sitt hĂ„r eller de som har för mĂ„nga ungar i sina hĂ€nder. NĂ„gra frĂ€ser Ă„t dem som Ă€r mörka i skinnet. SĂ€rskilt om de pratar pĂ„ ett frĂ€mmande sprĂ„k med varandra, eller bryter pĂ„ vĂ„rt eget. 

Personligen ogillar jag mÀn i flock, sÀrskilt nattetid, vilken fÀrg de Àn har och vilket sprÄk de Àn pratar pÄ. Men det Àr bara att tugga i sig deras rÀtt att finnas, och hoppas pÄ det bÀsta nÀr man vandrar hemÄt, ensam i mörkret.

Hur vi har det i vĂ„r ateljĂ© eller vĂ„rt hem Ă€r upp till var och en. 

NĂ„gra behöver lugnet i det spartanska, andra blir kreativa i sitt kaos. Men gatan i betydelsen samhĂ€llet borde fungera pĂ„ ett annat sĂ€tt. DĂ€r ska man varken kunna stĂ€da eller skapa kaos efter eget huvud. 

Vi mĂ„ste efterstrĂ€va balans. Bedöma vad som Ă€r direkt farligt för oss och mĂ„ste bort. Till exempel dubbdĂ€ck som förstör vĂ„r luft eller salafistiska imamer som hatpredikar. 

Och tillÄta det som inte skadar den andre, till exempel Prideflaggor eller mÀnniskor som flyr krig. Det borde inte vara sÄ svÄrt om man tÀnker efter. Vi har en bra grund att stÄ pÄ. FN:s deklaration om mÀnskliga rÀttigheter.

Tillbaka till konsten. Den kaotiska, oförutsĂ€gbara, vackra, moraliska, fula, provocerande, estetiska, normerande, Ă€ckliga, siande, nostalgiska, mĂ€nskliga konsten. 

Den som Ă€r lika olik som Evensens och Loelds ateljĂ©er. Jag Ă€r sĂ„ glad att den finns, att vi lĂ„ter den fĂ„ finnas. SĂ„ glad att inga politiker Ă€r dĂ€r och tassar och försöker stĂ€da och rensa ut det som inte passar. Eller hur det nu Ă€r